Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia a lovit Ucraina cu o armă rară, de 4 tone. În replică, ucrainenii au atacat St. Petersburg, orașul natal al lui Putin

Războiul din Ucraina nu întregistrează prea mari modificări în ultimele luni, după cum au remarcat specialiștii, inclusiv Institutul pentru Studiul Războiului. În aceste condiții, rușii s-au gândit să surprindă cumva armata ucraineană și a lansat o rachetă rară.

Rusia a atacat Ucraina cu o rachetă P-35, ținută sub pământ până în momentul lansării

Este vorba despre așa-numita P-35, care se află în serviciu din 1962. Ucrainenii bănuiesc că P-35 ar fi putut fi lansată fie prin sistemul de rachete de coastă "Redut", fie de sistemul de rachete subteran "Obiekt-100" (rachetele sunt ascunse sub pământ și sunt ridicate doar înainte de momentul lansării).

"Probabil este pentru prima dată" când rușii folosesc astfel de sistem, potrivit publicației Defense Express, care menționează că acesta ar fi primul caz cunoscut de la începutul războiului.

Raza de acțiune a unei astfel de rachete este cuprinsă între 300 și 460 de kilometri, iar viteza este de 2000 km/h. O rachetă P-35 are 4 tone și doar greutatea focosului este de o tonă. Acest tip de rachetă a fost produs până în 1983.

Chiar dacă rușii au lansat această rachetă, armata ucraineană raportează că au interceptat-o. Imagini cu resturile acesteia au fost publicate și de bielorușii de la Nexta.

VEZI GALERIA
4 imagini

Ucrainenii au atacat cu drone orașul St. Petersburg

În replică, ucrainenii au lovit cu drone tocmai orașul natal al lui Vladimir Putin, Sankt Petersburg. Armata Kievulului a vizat o instalație petrolieră din Sankt Petersburg, în ceea ce este considerat un atac rar cu drone asupra orașului în care s-a născut și a copilărit liderul rus Vladimir Putin, aflat la o distanță de aproape 1.300 de kilometri de Ucraina.

Câteva publicații din Rusia au precizat că trei drone au fost trase spre oraș, dintre care două au fost doborâte în Golful Finlandei, în timp ce o altă publicație a susținut că a treia dronă a explodat între două rezervoare de combustibil și a provocat un incendiu.

O sursă militară ucraineană a declarat însă, pentru Reuters, că dronele și-au atins țintele și a adăugat că atacurile cu rază mai lungă de acțiune fac parte dintr-o "nouă fază" a războiului.

Guvernatorul din Sankt Petersburg, Alexander Beglov, a recunoscut atacul, dar a spus că nimeni nu a fost rănit. Între timp, Ministerul rus al Apărării a spus că a interceptat o dronă "peste teritoriul regiunii Leningrad", o referire la vechiul nume al Sankt Petersburgului înainte de căderea Uniunii Sovietice, din 1991.

Autoritățile ruse au raportat și un atac cu rachete asupra orașului Belgorod, aproape de granița cu Ucraina. Guvernatorul local Vyacheslav Gladkov a declarat că apărarea antiaeriană a doborât toate cele 10 rachete, dar că o persoană a fost rănită.

  • Mișcarea partizană Atesh susține că a scufundat nava rusă 205P Tarantul, în portul ucrainean Sevastopol, potrivit publicației Defense Express.
  • Războiul din Ucraina se află în ziua 694.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE