Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franţa este pregătită să finanţeze încă douăsprezece tunuri Caesar pentru Ucraina

Franţa este pregătită să finanţeze încă douăsprezece tunuri Caesar pentru Ucraina, cerând aliaţilor să facă un efort să finanțeze pentru achiziționarea a încă 60, informează France Presse.

Autoritățile de la Paris au precizat că un asemenea ajutor militar are menirea să consolideze capacităţilor de apărare ale  Kievului împotriva atacurilor aeriene ale Rusiei.

„Am decis să eliberez o sumă de 50 de milioane de euro din fondul francez de sprijin pentru Ucraina care va face posibilă achiziționarea a douăsprezece tunuri Caesar”, a declarant ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu.

Statele Unite și Franța conduc o ”coaliție a artileriei” pentru îmbunătățirea apărării ucrainene

Franța conduce, împreună cu Statele Unite, o așa-numită ”coaliție a artileriei de apărare”. Această coaliție constituie una dintre componentele grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, cunoscut sub numele de grupul Ramstein. Grupul reunește peste 50 de țări în mai multe subgrupe, din deminarea apărării aeriene.

De asemenea, ministrul francez al apărării a mai anunțat livrarea a aproximativ cincizeci de rachete sol-aer A2SM pe lună, începând din această lună, pe tot parcursul anului.

Marea provocare pentru Ucraina este să își finalizeze tranziția de la echipamentele sovietice la cele occidentale”, conform standardelor NATO, consideră consultantul internațional în riscuri Stéphane Audrand. Armele din epoca sovietică sunt echipate cu obuze de 122 mm, în timp ce sistemele occidentale folosesc obuze de 155 mm.

Marea provocare pentru Ucraina este să își finalizeze tranziția de la echipamentele sovietice la cele occidentale, conform standardelor NATO

-Stéphane Audrand, expert internațional în riscuri de securitate

Franța va semna și ea unui acord de securitate cu Ucraina, după modelul celui între Londra și Kiev

Pentru a înarma tunurile armatei ucrainene, UE și-a stabilit obiectivul de a furniza Ucrainei cu un milion de muniții până în primăvara anului 2024. Însă doar 300.000 de obuze au fost livrate până în prezent.

Președintele francez Emmanuel Macron și-a reiterat sprijinul pentru Kiev. El a mai anunțat că va vizita Ucraina în februarie, pentru a doua oară de la începutul războiului în februarie 2022. Franța este în proces de finalizare a unui acord de securitate cu Kievul, un acord pe o perioadă de zece ani, similar cu cel încheiat recent între Regatul Unit și Ucraina anunțând noi livrări de aproximativ patruzeci de rachete Scalp.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE