Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum încearcă China să sporească natalitatea. Statul comunist vrea să ajute familiile cu program lung de muncă

Autoritățile din China, confruntate cu o scădere a natalității, adoptă tot mai multe măsuri care să îi convingă pe părinți că este nevoie de mai mulți copii. Și pentru a le demonstra că statul are grijă de cetățenii săi, elevii au parte, de exemplu, de programe speciale în așa numite cursuri de îngrijire, de fapt un program de after-school.

Cursurile de îngrijire de iarnă, adică orele petrecute de copii în școli și în afara orelor de clasă sau în vacanțe, au început în 229 de unități de învățământ din Shanghai, răspândite în 16 cartiere. Ele sunt programate să țină două săptămâni și la ele vor participa zece mii de elevi de școală elementară. La un astfel de centru, copiii se concentrează pe construirea modelelor de elicoptere.

”Sunt foarte fericită, sunt multe lucruri distractive, cum ar fi meșteșugurile”, spune o elevă. 

Clasa de îngrijire de iarnă se adresează în primul rând copiilor lucrătorilor din noua generație, cum ar fi curierii, curierii sau șoferii de ridesharing. Iar părinții sunt bucuroși că nu mai trebuie să se îndoiască de la muncă pentru a-și duce copiii acasă.

”Principalul scop este de a ușura povara familiei. Având în vedere că membrii în vârstă din familia noastră sunt destul de bătrâni, ar fi un pic dificil pentru ei să aibă grijă de copii”, a explicat părintele unui elev. 

Într-unul dintre cartierele Shanghaiului au fost organizate două clase de îngrijire de iarnă, fiecare putând primi 40 de elevi de școală elementară. Mulți copii care au participat anterior la cursuri de îngrijire de vară s-au înscris cu nerăbdare la acest program de iarnă.

Shen Jiawei, Secretar adjunct, Comitetul Ligii Tineretului: ”Nu toți părinții își pot lua copiii la timp, mai ales dacă termină munca târziu. Astfel că oferim și servicii de îngrijire extinsă, care se întind dincolo de programul normal de lucru.”

Cu temperaturile scăzute din această perioadă, clasele de îngrijire de iarnă au pregătit planuri de urgență. Sălile sunt bine încălzite, iar fiecare copil a primit materiale de protecție împotriva frigului, inclusiv mănuși.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE