Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China afirmă că peste 10 baloane americane au zburat în spațiul său aerian

Publicat de: Euronews

China a declarat luni că peste zece baloane americane de mare altitudine au zburat în spațiul său aerian în cursul anului trecut fără permisiunea sa, potrivit AP.

Acuzația chineză a venit după ce SUA au doborât un presupus balon spion chinezesc care a traversat din Alaska până în Carolina de Sud, declanșând o nouă criză în relațiile bilaterale care au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

„Baloanele americane intră ilegal în spațiul altor țări”

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, nu a oferit detalii despre presupusele baloane americane, despre modul în care au fost tratate sau dacă aveau legături guvernamentale sau militare.

„Este, de asemenea, obișnuit ca baloanele americane să intre ilegal în spațiul aerian al altor țări”, a declarat Wang în cadrul unui briefing zilnic. „Începând de anul trecut, baloane americane de mare altitudine au survolat ilegal spațiul aerian al Chinei de peste 10 ori, fără aprobarea autorităților chineze.”

Wang a declarat că SUA ar trebui „mai întâi să reflecteze asupra sa și să schimbe cursul, în loc să defăimeze și să instige la o confruntare”.

China spune că balonul doborât de SUA era un dirijabil fără pilot la bord, realizat pentru cercetări meteorologice, care a fost scos de pe traseu. Ea a acuzat SUA că a reacționat exagerat prin doborârea acestuia și a amenințat că va lua măsuri nespecificate ca răspuns.

SUA neagă acuzația

La Washington, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, a declarat luni că orice afirmație potrivit căreia guvernul SUA operează baloane de supraveghere deasupra Chinei este falsă.

„China este cea care are un program de baloane de supraveghere la mare altitudine pentru colectarea de informații, conectat la Armata Populară de Eliberare, pe care l-a folosit pentru a încălca suveranitatea Statelor Unite și a peste 40 de țări de pe cinci continente”, a declarat Watson.

„Acesta este cel mai recent exemplu al Chinei care se agită pentru a controla pagubele. Aceasta a susținut în mod repetat și eronat că balonul de supraveghere pe care l-a trimis deasupra Statelor Unite era un balon meteorologic și, până în prezent, nu a reușit să ofere nicio explicație credibilă pentru intruziunea sa în spațiul nostru aerian și în spațiul aerian al altora.”

În urma incidentului cu balonul, secretarul de stat american Antony Blinken a anulat o vizită la Beijing, în urma căreia mulți sperau că va pune frână declinului accentuat al relațiilor în ceea ce privește Taiwanul, comerțul, drepturile omului și acțiunile amenințătoare ale Chinei în disputata Mare a Chinei de Sud.

Probleme și în Marea Chinei de Sud

Tot luni, Filipine a acuzat o navă a pazei de coastă chineze că a țintit o navă a pazei de coastă filipineze cu un laser de tip militar și a orbit temporar o parte din echipajul acesteia în Marea Chinei de Sud, calificând-o drept o încălcare „flagrantă” a drepturilor suverane ale Manilei.

Wang a declarat că o navă a gărzii de coastă filipineze a pătruns fără permisiune în apele chineze la 6 februarie și că navele gărzii de coastă chineze au răspuns „cu profesionalism și reținere”.

„China și Filipine mențin comunicarea prin canale diplomatice în această privință”, a declarat Wang. Ministerul Apărării din China nu a răspuns imediat la o întrebare despre incident.

Al patrulea obiect neidentificat doborât

Adăugând tensiuni, un avion de luptă american a doborât duminică un „obiect neidentificat” deasupra lacului Huron, la ordinul președintelui Joe Biden. A fost a patra doborâre de acest fel în opt zile, într-un lanț extraordinar de evenimente deasupra spațiului aerian american, despre care oficialii Pentagonului cred că nu are precedent pe timp de pace.

Balonul chinezesc doborât de SUA era echipat pentru a detecta și colecta semnale de informații ca parte a unui vast program de supraveghere aeriană legat de armată, care viza peste 40 de țări, a declarat joi administrația Biden, citând imagini de la avioanele de spionaj americane U-2.

SUA impune restricții economice

O parte a motivului pentru doborârile repetate este o „alertă sporită” în urma presupusului balon de spionaj chinezesc, a declarat generalul Glen VanHerck, șeful NORAD și al Comandamentului de Nord al SUA, în cadrul unei ședințe cu reporterii.

De atunci, Statele Unite au impus restricții economice asupra a șase entități chineze despre care au spus că au legătură cu programele aerospațiale ale Beijingului, ca parte a răspunsului lor la acest incident. Camera Reprezentanților a SUA a votat, de asemenea, în unanimitate, pentru a condamna China pentru o „încălcare nerușinată” a suveranității SUA și pentru eforturile de a „înșela comunitatea internațională prin afirmații false despre campaniile sale de colectare de informații”.

Wang, purtătorul de cuvânt chinez, a repetat respingerea de către China a unor astfel de afirmații, spunând că „lansarea frecventă de rachete avansate de către SUA pentru a doborî obiectele este o reacție exagerată de suprasolicitare”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE