Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA au doborât presupusul balon de spionaj din China. Reacția Beijingului

China susține ca SUA au încalcat drepturile internationale cand au doborât un presupus balon de spionaj al Beijingului. Acesta a survolat teritoriului continental, însă chinezii susțin că a fost vorba de o deviație produsă de curenții de aer. El zbura deasupra statului Montana, unde se află silozuri cu rachete nucleare. Balonul a fost doborât în Oceanul Atlantic cu un singur proiectil lansat de un avion de vânătoare F-22 Raptor.

Potrivit oficialilor din armata americană, din cauza dimensiunii balonului și a altitudinii la care plana, doborârea lui pe uscat a fost o misiune periculoasă. Astfel, deși președintele Joe Biden a dat ordin de miercuri ca balonul să fie doborât, acest lucru s-a întâmplat abia când corpul a ajuns să planeze deasupra Oceanul Atlantic. În pregătirea operațiunii, mai multe aeroporturi din Carolina de Sud și de Nord au fost închise.

Joe Biden, președintele SUA: „S-a decis că cea mai bună soluție e ca balonul să fie doborât atunci când ajunge deasupra apei. Balonul a fost doborât cu succes. Vreau să-i felicit pe aviatorii noștri pentru asta.”

China afirmă că este un dispozitiv meteorologic care a deviat de la traseu

Militarii americani spun că nu au nicio îndoială că apariția balonului este o acțiune de spionaj, idee susținută și de mai mulți experți. Pe de altă parte, China afirmă că este un dispozitiv meteorologic care a deviat de la traseu.

Elbridge A. Colby, fost adjunct al Secretarului adjunct al Apărării al SUA: „Acesta este spațiul aerian al SUA. Vă pot da un exemplu. În timpul Războiului Rece, Statele Unite și cred că Marea Britanie și alții desfășurau activități de recunoaștere în jurul Uniunii Sovietice. Sovieticii au doborât multe dintre aceste avioane. Acum peste 20 de ani și chinezii au doborât o aeronavă de recunoaștere americană EP-3, care se afla în afara spațiului aerian teritorial chinezesc. Așadar, cred că nu există niciun dubiu cu privire la cine este responsabil pentru acest incident.”

Marina Miron, cercetător onorific la Centrul de Etică Militară de la King's College London: „Cred că China știa că, fiind vorba de un balon, poate acționa cu o anumită impunitate și are această negare plauzibilă, spunând că este un balon meteorologic. Părerea mea este că Beijingul a vrut să transmită că nu sunt de acord cu politica externă a SUA și cu această apropiere dintre SUA și Taiwan. Se întâmplă după ce SUA a deschis fabrici cu muncitori taiwanezi pentru a produce semiconductori.”

Un balon al Beijingului tranzitează și America Latină, a anunțat Pentagonul. Potrivit unui oficial american, acesta nu se îndreaptă însă spre Statele Unite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE