Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lumea "ar trebui să fie atentă" la chinezii care încearcă să domine resursele de pe Lună, a avertizat Bill Nelson, cel mai înalt oficial al NASA.

Într-un interviu acordat publicației POLITICO, administratorul NASA a declarat că SUA se află într-o nouă cursă spațială cu China și a vorbit despre temerile că Beijingul ar putea încerca "sub masca cercetării științifice" să domine cele mai bogate locații ale Lunii în resurse - și poate chiar să împiedice accesul altor agenții spațiale.

"Ar fi bine să fim atenți ca ei să nu ajungă într-un loc pe Lună sub pretextul cercetării științifice. Și nu este dincolo de domeniul posibilității ca ei să spună: "Nu intrați, suntem aici, acesta este teritoriul nostru", a spus Bill Nelson.

Noua cursă spațială: SUA vs China

În decembrie, NASA a sărbătorit misiunea Artemis I, care a durat 26 de zile, în care o capsulă spațială fără echipaj a efectuat un tur în jurul Lunii. Misiunea, care reprezintă primul mare pas în planul NASA de a trimite oameni pe Lună, a fost considerate un success.

Însă realizările NASA sunt umbrite de "obiectivul strategic al Chinei de a înlocui SUA ca putere spațială globală dominantă din punct de vedere economic, diplomatic și militar", după cum se arată într-un raport scris de oficiali ai Forțelor Spațiale, ai Unității de Inovație a Apărării, ai Forțelor Aeriene și ai Laboratorului de Cercetare al Forțelor Aeriene.

"În timp ce baza industrială spațială a Statelor Unite rămâne pe o traiectorie ascendentă, participanții și-au exprimat îngrijorarea că traiectoria ascendentă a Republicii Populare Chineze este și mai abruptă, cu o rată semnificativă de depășire, ceea ce necesită acțiuni urgente", se arată în raport.

"Sunt necesare măsuri proactive pentru a susține poziția de lider al națiunii noastre în domeniul spațial în toate instrumentele puterii naționale, în ciuda încercării Chinei de a reduce mai repede decalajul tehnologic față de SUA".

China a făcut progrese astronomice în ultimii 20 de ani, finalizând recent noua sa stație spațială, Tiangong, și lansând în noiembrie un echipaj de astronauți chinezi pe stație.

În decembrie, guvernul chinez și-a prezentat viziunea pe termen lung pentru misiuni spațiale mai ambițioase, cum ar fi construirea de infrastructuri în spațiu și crearea unui sistem de guvernanță spațială.

Poate revendica China un teritoriu extraterestru?

După cum se precizează în Tratatul privind spațiul cosmic, încheiat în cadrul Adunării Generale a ONU în 1966, națiunile sau companiile nu pot revendica efectiv suveranitatea pe Lună și nici nu pot face din aceasta un teritoriu propriu.

Acest lucru este determinat de o structură disparată de guvernanță spațială alcătuită din tratate internaționale, orientări, legi naționale de reglementare și cele mai bune practici din industrie pentru a ghida mecanismele de luare a deciziilor în momente de îndoială.

În mod specific, Tratatul privind spațiul cosmic prevede că toate activitățile de explorare și utilizare a spațiului cosmic se vor desfășura în beneficiul și în interesul tuturor țărilor și vor fi proprietatea întregii omeniri, că spațiul cosmic va fi liber pentru explorare și utilizare de către toate statele și că spațiul cosmic nu va face obiectul aproprierii naționale prin revendicarea suveranității, prin utilizare sau ocupare sau prin orice alte mijloace.

Există, de asemenea, un acord pentru reglementarea exploatării

Acordul privind Luna reafirmă și dezvoltă multe dintre dispozițiile Tratatului privind spațiul cosmic, așa cum se aplică și la alte corpuri cerești.

În esență, tratatul privind Luna spune că locurile precum Luna sau Marte, de exemplu, nu ar trebui să fie perturbate. Acordul stabilește, de asemenea, că "ar trebui să se instituie un regim internațional care să reglementeze exploatarea acestor resurse atunci când o astfel de exploatare este pe cale să devină fezabilă".

De la adoptarea tratatului privind Luna de către Adunarea Generală a ONU în 1979, acesta a fost ratificat de cinci țări, dintre care niciuna nu a efectuat zboruri spațiale cu echipaj uman, cum ar fi Statele Unite, Rusia sau China.

Bătălia geopolitică va aduce, cel puțin, noi cunoștințe

"China este puternică și învață foarte, foarte repede", a declarat Francis Rocard, expert în sistemul solar la CNES, agenția spațială guvernamentală franceză.

"Și în ciuda faptului că aceste decizii nu au nimic de-a face cu știința (așa cum Apollo nu a avut nimic de-a face cu știința), efectul de propagare va fi potențialul de a îmbunătăți cunoștințele noastre despre Lună", amai spus Francis Rocard.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE