Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Organe printate 3D și adaptarea plantelor la misiunile spațiale. Ce experimente urmează să facă NASA pe ISS

Timp de peste 20 de ani, astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS) au efectuat mii de experimente științifice. Acum, un nou lot de experimente a sosit la laboratorul orbital, abordând subiecte precum bioimprimarea 3D, adaptarea plantelor - și chiar fertilitatea în spațiu, relatează Euronews Next.

Studiul fertilității umane

Ar putea oamenii să locuiască într-o zi în spațiu? Este încă un scenariu destul de îndepărtat, dar pentru a se pregăti pentru această posibilitate, oamenii de știință studiază efectele pe care le-ar putea avea asupra fertilității noastre petrecerea unei perioade lungi de timp în condiții de gravitație redusă.

În cadrul investigației OVOSPACE, care este sponsorizată de NASA și de Agenția Spațială Italiană (ASI), cercetătorii studiază modul în care microgravitația influențează celulele ovariene. Aceștia au trimis celule ovariene de bovine pe ISS pentru a analiza modul în care dezvoltarea acestora ar putea fi afectată de prezența în spațiu., ca parte a cercetărilor care, spun ei, ar putea duce, de asemenea, la îmbunătățirea tratamentelor de fertilitate pe Pământ.

Traiul pentru perioade prelungite de timp în gravitația redusă de pe Lună sau Marte ar putea afecta fertilitatea, explică cercetătorul principal Mariano Bizzarri, de la departamentul de medicină experimentală al Universității Sapienza din Roma.

„Acest lucru amenință obiectivul de a stabili așezări permanente sau extinse dincolo de Pământ. Dereglarea funcțiilor de reproducere poate, de asemenea, să prezinte riscuri suplimentare pentru sănătate”, a declarat acesta într-un comunicat.

Rezultatele cercetării ar putea îmbunătăți înțelegerea noastră în ceea ce privește dezvoltarea ovulelor și ar putea identifica tratamente pentru a proteja potențialul reproductiv uman în viitoarele misiuni spațiale, a declarat Bizzarri.

Imprimarea 3D a țesuturilor umane în spațiu

Medicii visează de mult timp să poată imprima organe 3D la cerere, lucru pe care cercetătorii speră că microgravitația îl va putea facilita. Cu toate acestea, imprimarea structurilor mici și complexe care se găsesc în interiorul organelor umane, cum ar fi structurile capilare, s-a dovedit a fi dificil de realizat în mediul gravitațional de pe Pământ, spun cercetătorii din spatele BioFabrication Facility, o bioimprimantă 3D.

Ca atare, ei speră că imprimarea țesuturilor asemănătoare organelor în microgravitație ar putea acționa ca o piatră de temelie pentru a realiza organe umane întregi în spațiu.

Cum se adaptează plantele în spațiu

Un alt experiment la bordul ISS analizează modul în care plantele se adaptează în spațiu, în cadrul unei cercetări care ar putea duce într-o zi la o hrană mai bună, precum și la sisteme mai bune de purificare a aerului și a apei în viitoarele misiuni spațiale.

În cadrul investigației Plant Habitat-03, semințele produse de plante cultivate în spațiu sunt returnate pe Pământ, procesate și transportate înapoi în spațiu. Cercetătorii studiază dacă acest lucru oferă un avantaj adaptativ generației următoare. 

Plantele expuse la zborurile spațiale suferă modificări care implică adăugarea de informații suplimentare la ADN-ul lor, care reglează modul în care genele se activează sau se dezactivează, dar nu modifică secvența ADN-ului în sine. Acest proces se numește schimbare epigenetică, explică cercetătorii. Ei vor să afle dacă aceste adaptări la o generație de plante cultivate în spațiu se pot transfera la următoarea generație.

„Acest lucru ar putea oferi informații despre cum să crească generații repetate de culturi pentru a furniza hrană și alte servicii în viitoarele misiuni spațiale”, au spus ei.

De asemenea, rezultatele ar putea ajuta la dezvoltarea unor strategii mai bune pentru adaptarea culturilor la habitatele slab populate de pe Pământ.

Primii sateliți din Uganda și Zimbabwe

Pe lângă aceste experimente, pe ISS au sosit și primii sateliți din Uganda și Zimbabwe. CubeSats (în esență, mini-sateliți în formă de cub) dezvoltați de studenți din Uganda, Zimbabwe și Japonia vor colecta date despre Pământ care pot fi apoi aplicate în țările lor de origine.

Sateliții au fost dezvoltați ca parte a unui proiect universitar transfrontalier care permite studenților din țările în curs de dezvoltare să dobândească experiență practică în dezvoltarea de sateliți.

Studierea fluxurilor de noroi periculoase

Spațiul va ajuta, de asemenea, oamenii de știință în studiul fluxurilor de noroi periculoase, în special a celor catastrofale care pot apărea după un incendiu de vegetație. Potrivit cercetătorilor, atunci când un incendiu de vegetație arde plantele, substanțele chimice arse creează un strat subțire de sol care respinge apa de ploaie.

Ploaia erodează apoi solul, iar acest lucru se poate transforma în fluxuri de noroi catastrofale, formate din nisip, apă și aer reținut, care transportă bolovani și resturi grele la vale.

„Gravitația joacă un rol crucial în acest proces, împingând aerul în sus și în afara amestecului, iar particulele în jos, pe fundul apei. Prin urmare, eliminarea gravitației ar putea oferi informații despre dinamica structurii interne a acestor amestecuri de nisip-apă-aer și o bază de referință pentru comportamentul lor”, a declarat cercetătorul principal Ingrid Tomac, profesor asistent la departamentul de inginerie structurală al Universității California San Diego.

Cercetătorii de pe ISS vor examina un amestec de aer, apă și nisip în microgravitație pentru a înțelege mai bine proprietățile acestor fluxuri de noroi periculoase, sperând să ne ajute să prezicem și să modelăm mai bine aceste evenimente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE