Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

NASA vrea să devieze un asteroid și cu echipamente realizate în România. Directorul ROSA: „Este cât piramida lui Keops”

În această noapte o sondă spațială se va ciocni controlat de un asteroid. Experimentul face parte dintr-un prim efort internațional de deviere a traiectoriei unui corp ceresc. O parte dintre echipamentele care vor fi folosite în acest experiment au fost realizate în România.

UPDATE: Experții NASA au precizat că impactul sondei cu asteroidul este programat să aibă loc marți, la ora 3:14. Întreaga operațiune va fi monitorizată cu ajutorul telescoapelor, inclusiv de la observatorul spațial James Webb. De asemenea, agenția spațială americană dă asigurări că asteroidul nu va lovi Pământul, iar traiectoria acestuia nu va fi schimbată ca urmare a acestui experiment.

În direct la Euronews România, Marius-Ioan Piso, președinte și director executiv al Agenției Spațiale Române, a explicat că asteroidul are o dimensiunea cât cea a piramidei lui Keops, iar scopul misiunii NASA este a modifica traiectoria acestui obiect ceresc.

”Pentru prima dată vrem să demonstrăm că putem să modificăm traiectoria unui obiect ceresc. Pentru asta a fost ales un asteroid găsit după mulți ani. Este cât piramida lui Keops și care va fi impactat de o sondă spațială fabricată de NASA; în primă etapă.

Efectele acestei ciocniri vor fi observate de o misiune complementată a Agenției Spațiale Europene. Pe această misiune, România are câteva instrumente. E un lucru important.

Obiectivul principal este să atingem un corp ceresc, să facem analize să ce conține, ce minerale are, lucruri pe care nu le putem face de la distanță”, a declarat Marius-Ioan Piso, președinte și director executiv al Agenției Spațiale Române, la Euronews România.

Creierul misiunii, testat cu echipamente realizate în România

Marius-Ioan Piso a dat detalii despre implicarea experților români în proiectul NASA.

”Este vorba despre un sistem care măsoară distanța foarte bine - un altimetru - și în același timp e vorba despre testul creierului acestui sistem care se face la noi în România. Aceste instrumente sunt esențiale și critice. Ele sunt într-o bună fază de pregătire în care acest moment pentru a completa misiunea”, a afirmat directorul executiv al Agenției Spațiale Române.

Cum se va produce devierea asteroidului

„Se va ciocni. Este o sondă care va avea masa de aproape 400 de kilograme și care va impacta această componentă. Modificările de perioadă orbitală vor fi înregistrate și vor fi măsurate când ajunge misiunea ESA la acest sistem.

A fost ales asteroid dublu tocmai pentru că centrul de masă al sistemului nu se modifică la acest impact. Grija a fost să nu deviem un corp ceresc care ar putea la un moment dat datorită aceastei devieri să impacteze Terra”, a mai precizat Marius-Ioan Piso.

Întrebat care sunt șansele ca planeta noastră să fie lovită de un asteroid, Marius-Ioan Piso a explicat că „în acest moment, nu sunt cunoscuți asteroizi care să aibă un impact în următorii 40-50 de ani, dar în fiecare zi sunt descoperite două-trei noi corpuri cerești în apropierea Soarelui în principal, cu șansa de a deveni potențial periculoase”.

„Acest scop al umanității este necesar. Noi acum posibilitatea să ne protejăm civilizația de un astfel de impact care de-a lungul milioanelor de ani a produs efecte sensibile asupra vieții și asupra ceea ce era pe planeta noastră”, a mai precizat el.

Potrivit ROSA, Misiunea DART a NASA se îndreaptă spre doi asteroizi care formează sistemul binar Didymos. Vehiculul spațial al NASA se va ciocni în mod intenționat cu cel mai mic dintre cei doi asteroizi pe 26 septembrie 2022, pentru a vedea dacă îi poate modifica orbita.

Ulterior, ESA va trimite o misiune proprie spre cei doi asteroizi, pentru a observa în detaliu ce s-a întâmplat în urma impactului. Misiunea Hera va măsura masa asteroidului, compoziția acestuia, va analiza craterul provocat de coliziune și ne va ajuta să înțelegem mai bine asteroizii. Pe lângă satelitul principal, Hera va avea și două probe de dimensiuni reduse, Juventas și Milani, care se vor apropia mult mai mult de asteroid, vor culege date științifice, după care vor asoliza pe acesta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE