Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 169), Vodafone (canalul 410).

Misiune NASA în premieră: O navă va fi trimisă în spațiu să schimbe traiectoria unui asteroid

De Oana Stoica  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Pentru prima dată, NASA va încerca să lovească un asteroid pentru a-i schimba viteza și traiectoria, deși este inofensiv și se află la milioane de kilometri distanță.

Nava spațială Dart se va îndrepta spre asteroid luni, cu intenția de a-l lovi frontal cu 14.000 de mile pe oră. Impactul ar trebui să fie suficient pentru a împinge asteroidul pe o orbită puțin mai strânsă în jurul unei roci spațiale, potrivit AP.

Primul experiment de acest fel

„Îmi place foarte mult atunci când știința poate avea un impact pe Pământ. Mi s-a părut un fel de lacună, un fel de nevoie nesatisfăcută, un fel de potențial neatins de a arăta cu adevărat cum știința noastră despre asteroizi poate ajuta oamenii de pe Pământ”, a declarat Thomas Zurbuchen, administrator asociat al Direcției Misiuni Științifice NASA.

Acesta este primul experiment de acest fel. Dacă va avea succes, testul va demonstra că, dacă un asteroid ucigaș se va îndrepta vreodată spre noi, vom avea o șansă de a lupta.

Dart a pornit în misiunea de 325 de milioane de dolari în noiembrie anul trecut.

Distribuie

Taguri