Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

NASA a publicat noi imagini realizate de telescopul James Webb, după ce anterior a dat publicității o fotografie care oferă cea mai profundă privire a Universului capturată vreodată.

UPDATE NASA a publicat noi imagini realizate de telescopul James Webb, în care apar un grup de galaxii, stânci cosmice, o mare de stele, dar și nebuloasa Southern Ring.

Situată la 7.600 de ani lumină distanță, Nebuloasa Carina este o pepinieră stelară, unde se nasc stelele. Este una dintre cele mai mari și mai strălucitoare nebuloase de pe cer și găzduiește multe stele, mult mai mari decât Soarele.

Acest grup compact de galaxii, descoperit pentru prima dată în 1787, este situat la 290 de milioane de ani lumină distanță în constelația Pegasus. Patru dintre cele cinci galaxii din grup „sunt blocate într-un dans cosmic de întâlniri repetate apropiate”, potrivit unui comunicat al NASA.

Nebuloasa Southern Ring, numită și „Eight-Burst”, se află la 2.000 de ani lumină distanță de Pământ.

NASA publică noi imagini realizate de telescopul James Webb, după ce anterior a dat publicității o fotografie care oferă cea mai profundă privire a Universului capturată vreodată.

Oamenii de știință spun că aceste imagini vor schimba modul în care oamenii văd spațiul cosmic.

Primul lot de fotografii, procesat din datele brute ale telescopului, oferă o privire convingătoare a ceea ce Webb va surprinde în misiunile științifice care urmează.

Printre cele cinci obiecte cerești alese pentru debutul Webb de către NASA se numără două nebuloase, nori enormi de gaz și praf aruncați în spațiu de explozii stelare care formează pepiniere pentru noi stele, și două seturi de clustere de galaxii.

Unul dintre acestea, conform NASA, prezintă obiecte în prim plan atât de masive încât acţionează ca „lentile gravitaţionale”, o distorsiune vizuală a spaţiului care măreşte foarte mult lumina care vine din spatele lor pentru a expune obiecte chiar mai îndepărtate şi mai înapoi în timp.

Despre telescopul James Webb

Telescopul James Webb a costat 10 miliarde de dolari și a a fost lansat în decembrie. În prezent, se află la o distanţă de 1,5 milioane de kilometri faţă de Terra, scrie Agerpres.

El va permite în primul rând observarea primelor galaxii, formate la doar câteva sute de milioane de ani după Big Bang, precum şi a exoplanetelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE