Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prima imagine capturată de noul telescop spațial al NASA este plină de galaxii și oferă cea mai profundă privire a Universului capturată vreodată. Captura inițială a telescopului spațial James Webb este cea mai îndepărtată pe care umanitatea a văzut-o vreodată atât în ​​timp, cât și în distanță, mai aproape de zorii timpului și de marginea Universului.

Ce arată imaginea făcută de telescopul James Webb

Imaginea lansată luni în timpul unui scurt eveniment de la Casa Albă este plină de numeroase stele, cu galaxii masive în prim plan și galaxii slabe și extrem de îndepărtate care se uită ici și colo.

Imaginea arată SMACS 0723, un grup de galaxii din constelația Volans din emisfera sudică, cu clusterul în sine la aproximativ 4,6 miliarde de ani lumină distanță. Aceasta este cea mai îndepărtată imagine pe care a văzut-o omenirea atât în ​​timp, cât și ca distanță. O parte a fotografiei surprinde lumina produsă la puțin timp după Big Bang, eveniment care a avut loc acum 13,8 miliarde de ani.

„Este o nouă fereastră spre istoria universului nostru. Și astăzi vom vedea prima lumină care strălucește prin acea fereastră. Lumină din alte lumi, stele care orbitează mult dincolo de ale noastre, a fost uimitor pentru mine când am citit asta,” a declarat Joe Biden.

„Ceea ce am văzut astăzi este universul timpuriu”, a spus astronomul de la Harvard Dimitar Sasselov.

Sasselov a spus că el și colegul său Charles Alcock s-au gândit pentru prima dată „am mai văzut asta înainte.” Apoi s-au uitat mai atent la imagine și au declarat că rezultatul nu este doar frumos, ci „merită atâta așteptare” pentru proiectul mult întârziat.

Ce poate face telescopul Webb

Telescopul spațial James Webb a costat 10 miliarde de dolari și a fost lansat în decembrie anul trecut. Este văzut ca succesorul celebrului telescop spațial Hubble.

Acesta va face tot felul de observații ale cerului, dar are două obiective generale. Unul este să fotografieze primele stele care au strălucit în Univers cu peste 13,5 miliarde de ani în urmă; celălalt este să sondeze planetele îndepărtate, pentru a vedea dacă ar putea fi locuibile.

„Webb poate vedea înapoi în timp până imediat după Big Bang, căutând galaxii care sunt atât de îndepărtate încât lumina a luat multe miliarde de ani pentru a ajunge de la acele galaxii la telescoapele noastre”, a spus Jonathan Gardner, cercetător adjunct al proiectului Webb, în ​​timpul un briefing de presă din iunie.

Suprafața mai mare de colectare a luminii a oglinzii primare a lui Webb, o serie de 18 segmente hexagonale de metal beriliu acoperit cu aur, îi permite să observe obiecte la distanțe mai mari, deci mai înapoi în timp, decât Hubble sau orice alt telescop.

Sensibilitatea sa în infraroșu îi permite să detecteze sursele de lumină care altfel ar fi ascunse în spectrul vizibil de praf și gaz.

Planul este de a folosi telescopul pentru a privi înapoi atât de departe încât oamenii de știință vor vedea primele zile ale Universului cu aproximativ 13,7 miliarde de ani în urmă și vor mări obiectele cosmice mai apropiate, chiar și propriul nostru sistem solar, cu o focalizare mai clară.

Cât de departe arăta acea primă imagine în ultimii 13 miliarde de ani?

NASA nu a oferit nicio estimare luni. Oamenii de știință au spus că aceste calcule vor dura timp, dar sunt destul de siguri că undeva în imaginea aglomerată este o galaxie mai veche decât a văzut-o vreodată omenirea, probabil înapoi la 500 de milioane sau 600 de milioane de ani după Big Bang.

„Este nevoie de puțin timp pentru a descoperi acele galaxii. Sunt lucrurile pe care aproape că nu le poți vedea aici, cele mai mici puncte roșii,” a spus astrofizicianul Garth Illingworth de la Universitatea din California, Santa Cruz.

„Este absolut spectaculos, absolut uimitor”, a adăugat el. „Asta este tot ce am visat într-un telescop ca acesta”.

NASA va publica marți mai multe imagini

Primul lot de fotografii, care a durat săptămâni să fie procesat din datele brute ale telescopului, oferă o privire convingătoare a ceea ce Webb va surprinde în misiunile științifice care urmează.

Printre cele cinci subiecte cerești alese pentru debutul Webb de către NASA se numără două nebuloase, nori enormi de gaz și praf aruncați în spațiu de explozii stelare care formează pepiniere pentru noi stele, și două seturi de clustere de galaxii.

Unul dintre acestea, conform NASA, prezintă obiecte în prim plan atât de masive încât acţionează ca „lentile gravitaţionale”, o distorsiune vizuală a spaţiului care măreşte foarte mult lumina care vine din spatele lor pentru a expune obiecte chiar mai îndepărtate şi mai înapoi în timp.

Prima imagine va fi urmată de încă patru fotografii din afara sistemului nostru solar. NASA va publica, de asemenea, prima analiză spectrografică a unei exoplanete de către Webb, dezvăluind semnăturile moleculare din modelele de lumină filtrată care trece prin atmosfera sa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE