ASTRONOMIE
O cometă văzută ultima dată de pe Terra în epoca Omului de Neanderthal, devine vizibilă în emisfera nordică
Revenită în proximitatea Terrei după un ocol în jurul Soarelui, cometa Tsuchinshan-ATLAS va deveni din nou vizibilă pentru pământenii din întreaga emisfera nordică începând de sâmbătă seară pentru "aproximativ zece zile", în timp ce îşi continuă călătoria începută cu milioane de ani în urmă.
Eclipsa de lună în Europa: Marți noapte puteți vedea o superlună, o lună de recoltă și o eclipsă parțială în același timp
Cerul Europei va prezenta un alt eveniment cosmic remarcabil în zorii zilei de miercuri, când o lună plină va reuni o eclipsă parțială de lună, o superlună și o lună de recoltă.
Prima Superlună Albastră din 2024, vizibilă pe 19 august. Cum poate fi observată
Prima din cele patru Superluni din 2024 va răsări pe data de 19 august. Va fi una dintre cele mai frumoase și strălucitoare. Astfel, Superluna Albastră din august dă startul unei serii de spectacole pe cer în perioada următoare.
GALERIE FOTO. Expoziție rară: Mostră de sol de pe Lună, prezentată la Bangkok
O mostră de sol de pe Lună a fost atracția principală la o expoziție din Bangkok. Foarte mulți vizitatori au vrut să profite de rara oportunitate de a vedea eșantionul selenar adus pe Pământ de misiunea chineză Chang'e-5.
A doua noapte consecutivă de aurore boreale, în plină furtună solară
Pentru a doua noapte consecutivă, privitori din lumea întreagă au încercat să surprindă momentele în care aurorele boreale au iluminat cerul sâmbătă, provocate de o furtună solară descrisă ca fiind "istorică" şi care ar trebui să continue şi duminică.
Aurora boreală s-a văzut în Europa, Asia și SUA. Fenomenul a fost provocat de o furtună magnetică solară care se apropie de Pământ
Aurora boreală a putut fi văzută din mai multe țări din lume. În Republica Moldova, Marea Britanie, Franța sau Statele Unite, oamenii s-au bucurat de un adevărat spectacol pe cer.
Astronomul Adrian Șonka, despre aurora boreală: ”Nu a mai fost văzută niciodată de la noi”. Cum și când poate fi observată
Astronomul Adrian Șonka a oferit explicații în cadrul emisiunii Euronews România, ”A venit vremea”, și a precizat cum poate fi observată această minunăție naturală.
Când va fi următoarea eclipsă de Soare: Lista fenomenelor astronomice, din următorii ani
Milioane de spectatori au admirat întunericul uluitor al eclipsei totale de soare care a cuprins luni America de Nord. Dar pentru noi, cei din Europa, care poate că am putut urmări doar online, vor mai exista șanse de a vedea eclipsele viitoare.
FOTO. Eclipsă totală de soare în America de Nord. Fenomenul rar a fost urmărit de milioane de oameni
America de Nord a fost martora unei eclipse totale de soare. Fenomenul a fost așteptat cu nerăbdare atât de oameni, cât și de cercetători și este considerat cel mai spectaculos din acest an.
#TheCube. „Vine iar sfârșitul lumii”. Toate teoriile conspirației legate de eclipsa totală de soare din 8 aprilie, apărute pe TikTok
Mai e puțin până la eclipsa totală de soare ce va fi vizibilă pe continentul nord american, însă o „eclipsă totală de rațiune” pare a fi deja vizibilă în online. Ca de fiecare dată când apare un astfel de fenomen astronomic, apar și scenariile apocaliptice.
„Cometa Diavolului”, vizibilă de pe Pământ. Corpul ceresc, de trei ori mai mare decât Everestul
O cometă de trei ori mai mare decât muntele Everest poate fi văzută de pe Pământ din această săptămână. Numit „Cometa Diavolului”, acest corp ceresc de culoare verde poate fi observat doar o dată la 71 de ani, iar ultima dată a fost văzut în 1954.
Odysseus, prima sondă spațială privată care ajunge pe Lună. Expert: "NASA are acum de zece ori mai puțini decât în urmă cu 50 de ani"
Este prima sondă privată din istorie care a aselenizat cu succes, dar și cea care a depășit recordul Indiei și a ajuns în cel mai sudic punct al satelitului natural.
Un cosmonaut rus stabilește un nou record de ședere în spațiul cosmic
Cosmonautul rus Oleg Kononenko a stabilit duminică un nou record absolut de şedere în spaţiul cosmic, depăşind recordul precedent, de 878 de zile, 11 ore, 29 de minute şi 48 de secunde deţinut de Gennady Padalka, de asemenea rus.
NASA a lansat racheta Vulcan Centaur, care va plasa o sondă pe lună, împreună cu cenușa creatorului Star Trek
Racheta Vulcan Centaur a fost lansată de NASA, în încercarea ca aceasta să plaseze pe lună o sondă denumită Peregrine, după un șoim considerat pasărea care zboară cel mai rapid.