Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Când va fi următoarea eclipsă de Soare: Lista fenomenelor astronomice, din următorii ani

Milioane de spectatori au admirat întunericul uluitor al eclipsei totale de soare care a cuprins luni America de Nord. Dar pentru noi, cei din Europa, care poate că am putut urmări doar online, vor mai exista șanse de a vedea eclipsele viitoare.

O eclipsă parțială de Lună va fi vizibilă în Europa, Asia, Africa, America de Nord și America de Sud în luna septembrie a acestui an. Aceasta are loc atunci când Pământul se aliniază între Lună și Soare, umbra planetei fiind proiectată pe suprafața Lunii.

O eclipsă totală de Lună va fi, de asemenea, vizibilă în Pacific, America, Europa de Vest și Africa de Vest pe 14 martie 2025. Spre deosebire de o eclipsă de Soare, o eclipsă de Lună durează adesea câteva ore.

Unele părți ale Europei vor vedea, totuși, o eclipsă parțială de Soare la sfârșitul lunii martie 2025. Aceasta este atunci când Luna acoperă parțial Soarele.

Între timp, următoarea eclipsă totală de Soare din Europa, adică atunci când Luna blochează complet Soarele, va traversa părțile nordice ale Groenlandei, Islandei și Spaniei în 2026.

Când are loc o eclipsă totală de soare

O eclipsă solară totală are loc cam o dată la un an sau doi, când Soarele, Luna și Pământul se aliniază.

Acest lucru înseamnă că nu acoperă Soarele și apare ca un disc întunecat în fața acestuia, creând un efect de "inel de foc".

Potrivit NASA, în jur de două până la cinci eclipse de Soare au loc în fiecare an, în timp ce eclipsele de Lună au loc de una până la două ori pe an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE