Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Mă dor ochii" - una din cele mai căutate expresii pe Google, după eclipsa de soare văzută din America de Nord

Milioane de oameni au urmărit eclipsa de soare din America de Nord. Fenomentul a fost intens promovat, așa că a fost așteptat și apoi urmărit cu mult interes. Numai că, deși a fost privit ca un eveniment distractiv, au existat și "efecte colaterale".

Asta pentru că, la scurt timp după ce a trecut momentul, una din cele mai căutate sintagme pe Google a fost "mă dor ochii". Aceste cuvinte au "explodat" în Google Trends, alături de "cum să fotografiezi eclipsa", așa cum a fost cazul și în 2017, când din SUA a fost văzută ultima eclipsă. Și la acea vreme, căutările în Google au fost similare.

Americanii au căutat pe Google ”mă dor ochii", după eclipsa de soare

Acum, căutările "mă dor ochii", "de ce mă dor ochii", "durere din cauza eclipsei de soare" și "eclipsă de soare fără ochelari" au crescut între orele 14:30 - 15:00, adică la scurt timp după ce a trecut eclipsa de soare. Cele mai multe astfel de căutări au fost în statele americane Maine, Rhode Island, Pennsylvania, Virginia de Vest, Indiana, Arkansas și Texas.

Iar explicațiile sunt lesne de intuit. De altfel, specialiștii au mai oferit explicații de-a lungul timpului, când au mai fost eclipse și au avertizat că nu este indicat să privești eclipsa fără ochelari speciali. Chiar dacă soarele este acoperit în proporție de 95%, privitul la el fără ochelari de protecție este periculos și poate provoca leziuni grave ale ochilor.

Însă odată cu acest eveniment, a apărut și contrabanda cu ochelari falși pentru eclipsă. Astfel, oamenii care au cumpărat, de bună credință, oechelari de protecție, au constatat că nu i-a ajutat deloc sau aproape deloc.

Specialiștii avertizează că, "dacă ați privit eclipsa fără protecție și aveți dureri, ar trebui să solicitați asistență medicală."

  • În America, următoarea eclipsă va fi vizibilă pe 23 august 2044.

Jake Foster, astronom, Observatorul Regal Greenwich: ”O eclipsă totală de soare apare, de obicei, în jur de două ori pe an, undeva în lume. Este o consecință a faptului că Luna orbitează în jurul planetei noastre, Pământul. Deci, de obicei, de două ori pe an, Luna intervine direct între soare și Pământ, blocând o parte sau toată lumina sa.”

În Europa, eclipsa va fi una parțială și nu foarte vizibilă. Ultima eclipsă de soare parţială vizibilă din România a fost în 2015, când soarele a fost acoperit de lună în proporţie de 43%. Specialiștii în astronomie spun că următoarea eclipsă va fi vizibilă în țara noastră abia în 2081.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE