Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Eclipsa totală de soare, vizibilă doar din SUA. Eclipsa va întuneca cerul Americii de Nord, urmându-și traseul pe coastele Mexicului

Astăzi va fi eclipsă totală de soare, vizibilă doar de pe continentul nord-american. Pasionații de astronomie s-au strâns în Texas, locul din care eclipsa ar urma să se vadă cel mai bine. Doar că meteorologii spun că cerul statului american va fi acoperit de nori. 

Eclipsa totală de Soare va întuneca cerul Americii de Nord, urmându-și traseul pe coastele Mexicului până în Canada. Acest fenomen ceresc, în care Luna se interpune între Pământ și Soare, oferă un adevărat spectacol. Meteorologii prognozează însă cer noros în Texas. 

Heather Appleby, profesor de astronomie: ”Se pare că, aici, în Dallas, dimineața devreme, va fi acoperit de nori subțiri. Norii subțiri, numiți și „cirrus”, sunt transparenți. Deci, poți vedea puțin prin ei, sunt descriși ca un văl. Deci, poți privi dincolo de nor, dar este o condiție ideală? Nu, dar nu va fi nici ceață.” 

O sută de mii de oameni se vor aduna în oraș pentru a urmări Eclipsa

Chiar și așa străzile sunt pline de turiști veniți să vadă Eclipsa totală de Soare. 

”Nu este clar dacă va fi foarte înnorat sau nu, dacă norii se vor crea la înălțime mare sau nu. Pot spune că sunt puțin îngrijorată, dar încerc să privesc lucrurile din perspectiva că sunt pentru prima dată în Texas, încerc să mă bucur de aceste zile și să rămân pozitivă”, spune o turistă. 

”Vremea este imprevizibilă aici, în Texas. După cum puteți vedea, avem niște nori pe cer. Credem că așa va fi și luni. Sperăm însă că va fi cer senin atunci când va avea loc eclipsa totală (de Soare n.r.)”, menționează un altul. 

Locuitorii orașului Waxahachie se așteaptă la un val de turiști. Nimeni nu vrea să piardă șansa mai ales că următoarea eclipsă va fi vizibilă în Statele Unite abia în 2044. 

Nazir Moosa, proprietara unui restaurant: ”Am înțeles că o sută de mii de oameni se vor aduna în oraș pentru a urmări eclipsa.”

Kalee Hume, proprietarul unui magazin: ”Ni s-a spus să fim pregătiți să ne petrecem noaptea în magazin dacă trebuie să deschidem devreme. Cred că e din cauza traficului.” 

În Europa, eclipsa va fi una parțială și nu foarte vizibilă. Ultima eclipsă de Soare parţială vizibilă din România a fost  în 2015, când Soarele a fost acoperit de lună în proporţie de 43%. Specialiștii în astronomie spun că următoarea eclipsă va fi vizibilă în țara noastră abia în 2081.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE