Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aurora boreală s-a văzut în Europa, Asia și SUA. Fenomenul a fost provocat de o furtună magnetică solară care se apropie de Pământ

Aurora boreală a putut fi văzută din mai multe țări din lume. În Republica Moldova, Marea Britanie, Franța sau Statele Unite, oamenii s-au bucurat de un adevărat spectacol pe cer. Fenomenul a fost provocat de o furtună magnetică rară care se apropie de Pământ.

Aurora boreală a colorat cerul deasupra Republicii Moldova, un fenomen neobișnuit pentru țara vecină. Aceste fotografii au fost surprinse în sudul republicii și postate pe rețelele de socializare. Aurora boreală s-a văzut și în alte părți ale țării, inclusiv în Chișinău.

Aurora boreală s-a văzut și în nordul Chinei

Aurora boreală s-a văzut în toată emisfera nordică a planetei, inclusiv în zone străine de acest fenomen. Printre ele, și nordul China. 

Și în mai multe state americane cerul s-a colorat. În Minnesota, oamenii s-au trezit dimineața devreme pentru a urmări aurora boreală. 

Fenomenul a fost provocat de o furtună solară care se îndreaptă spre Pământ. Specialiștii spun că este vorba despre cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani. Agenția americană care studiază oceanele și atmosfera a emis deja o avertizare privind o furtună geomagnetică de nivel patru din cinci.

Ian Cohen, laboratorul de fizică aplicată Johns Hopkins: ”O furtună solară începe cu ceea ce noi numim erupție solară. Are loc un fel de explozie uriașă care poate fi asociată cu erupția. Dar, practic, ceea ce se întâmplă este că o parte din soare se ridică de fapt de la suprafață. Deci această plasmă, particulele încărcate, câmpul magnetic care formează soarele, o parte din ea se ridică de pe soare și se împrăștie în spațiu.”

Experții spun că furtuna solară ar putea produce pene de curent și întreruperi ale serviciilor de comunicații în Statele Unite. Astfel, operatorii centralelor electrice și ai navelor spațiale aflate pe orbite au fost avertizați pentru a-și lua măsuri de precauție. Erupțiile care duc la acest tip de furtună fac parte din activitatea soarelui care se intensifică pe măsură ce acesta se apropie de vârful ciclului său de 11 ani. Experții spun că este dificil să stabilească exact începutul fenomenului, însă s-ar putea desfășura pe tot parcursul weekendului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE