Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fenomen astronomic, în 2024: Vom putea observa cu ochiul liber o novă, în urma unei explozii cosmice, timp de câteva zile

Un fenomen astronomic, care va putea fi observat cu ochiul liber, ar putea avea loc în următoarele luni, până în septembrie 2024, timp de câteva zile.

Două stele situate la o distanţă de aproximativ 3.000 de ani-lumină vor orbita foarte aproape una de cealalată, acest lucru avânt drept rezultat o strălucire atât de puternică încât va putea fi observată cu ochiul liber, conform astronomilor, relatează DPA/PA Media, citate de Agerpres.

Explozia, un eveniment ce poate fi observat o dată în viaţă în sistemul Corona Borealis, va da senzaţia apariţiei unei noi stele, ce străluceşte puternic pe cerul nopţii, înainte de a dispărea din nou pentru alţi 80 de ani.

Dr. Daniel Brown, profesor asociat de astronomie la Universitatea Nottingham Trent din Regatul Unit, a declarat că acest tip de eveniment ceresc se numeşte novă, un fenomen care constă în creşterea rapidă a strălucirii unei stele.

Când vom vedea ”noua stea” pe cer

Profesorul Brown a spus că nu este uşor de prezis când va avea loc exact evenimentul, însă acesta s-ar putea produce oricând între această perioadă şi luna septembrie anul acesta.

"Vom avea parte de o surpriză, având parte de o aşa-zisă nouă stea pe cer. T Coronae Borealis nu este, de fapt, o singură stea, ci o stea binară, deci două stele care orbitează una în jurul celeilalte. Ceea ce face ca această pereche să fie specială este că, din când în când, îi creşte enorm strălucirea, devenind vizibilă cu uşurinţă pentru noi", a declarat Brown.

El a spus că steaua mai mare dintre cele două este o pitică albă, care "poate îngloba aproximativ aceeaşi masă ca Soarele nostru într-un volum la fel de mare ca cel al Pământului".

Însoţitoarea sa, o gigantă roşie îmbătrânită, s-a extins şi varsă constant materie spre pitica albă.

"La fiecare 80 de ani, (pitica albă) adună suficient material pentru a se aprinde într-o explozie termonucleară, sporindu-şi incredibil de mult luminozitatea", a explicat profesorul.

"Pentru T Coronae Borealis a sosit timpul pentru o altă astfel de explozie, a cărei luminozitate creşte de la o magnitudine aparentă (m) de 11 - aproape vizibilă cu binoclul pe un cer întunecat - la uimitoarea (valoare de) 2m - comparabilă cu cea a stelelor din Ursa Mare, uşor de observat cu ochiul liber, chiar şi în condiţii de poluare luminoasă".

În timpul acestui eveniment, T Coronae Borealis va deveni cea mai strălucitoare stea din constelaţia sa, estompându-se, însă, treptat după câteva zile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE