Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Echinocțiul de primăvară 2024. Ce este primăvara astronomică, cât durează și ce impact are asupra oamenilor

Primăvara calendaristică este în contrast cu realitatea de afară. Cireșii și magnoliile sunt înflorite, dar puțini se încumetă să le admire din cauza frigului și ploilor.

Temperaturile sunt mai degrabă de luna ianuarie, iar meteorologii anunță că vor scădea și mai mult în zilele viitoare, când vom avea chiar lapoviță și ninsori. Miercuri are loc și echinocțiul de primăvară, momentul care marchează începutul primăverii astronomice.

Atunciziua și noaptea au aceeași lungime în întreaga lume, astfel în emisfera nordică zilele încep să fie mai lungi și oamenii se pot bucura de mai mult soare.

Primvara, prezentă doar în calendar

În București, imaginea de la jumătatea lunii martie este întunecată. Oamenii merg pe stradă înfofoliți și de multe ori cu umbrela deschisă din cauza precipitațiilor. Indiciul care confirmă că este primăvară sunt pomii înfloriți, care-i încântă pe bucureșteni chiar și când afară temperaturile sunt de iarnă.

Calendaristic este primăvara în toată regula, însă temperaturile scăzute și burnița de afară dau senzația ca iarna este în continuare prezentă, iar asta o spun și meteorologii, care au anunțat temperaturi scăzute inclusiv în luna aprilie.

Vântul face ca frigul să fie și mai greu de suportat. A fost emisă și o informare meteorologică de ploi, lapoviță și ninsori, care va fi valabilă două zile.

Ce este primăvara astronomică?

Calendarul astronomic determină anotimpurile în funcție de înclinarea de 23,5 grade a axei de rotație a Pământului în raport cu orbita sa în jurul Soarelui.

Primăvara astronomică depinde de data echinocțiului de primăvară, cunoscut și sub numele de echinocțiul vernal, care variază de la un an la altul.

Echinocțiul de primăvară este format din patru zile - două echinocții și două solstiții - pe parcursul anului, care marchează începutul unui nou anotimp. Pentru emisfera nordică, echinocțiul de primăvară este momentul în care se încheie iarna și începe primăvara.

În acest an, primăvara astronomică începe miercuri, 20 martie, la ora cinci dimineața. Primăvara astronomică va dura apoi până la solstițiul de vară, care în acest an va avea loc joi, 20 iunie 2024, la ora 16.50, ora estului.

”Noi știm că pe cer avem un Ecuator, așa cum are și Pământul. Pământul se rotește în jurul Soarelui înclinat. Traiectoria Soarelui este și ea înclinată. Echinocțiu de primăvara este când Soarele ajunge acolo unde este Ecuatorul ceresc.

Asta este tot. Dar nu terminăm aici, pentru că se spune că atunci când este echinocțiu ziua este egală cu noaptea.”, a declarat Adrian Șonka, Observatorul Astronomic.

Cum funcționează echinocțiile și solstițiile?

Cuvântul "echinocțiu" își trage numele din termenul latin "eqi", care înseamnă "egal" și "nox", care înseamnă "noapte".

Conform calendarului astronomic, există două echinocții în fiecare an, în martie și septembrie, când ziua și noaptea sunt de aproximativ 12 ore fiecare peste tot pe Pământ.

Acest lucru se întâmplă atunci când ecuatorul ceresc - o proiecție imaginară a ecuatorului Pământului pe cer - este cea mai apropiată parte a Pământului de Soare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE