Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Perseidele 2023. Cum se manifestă ploaia de stele căzătoare și când poate fi văzut pe cerul României

Un spectacol astronomic unic cunoscut și sub numele de Perseide sau ploaie de ”stele căzătoare” va putea fi admirat în România, în noaptea de 12 spre 13 august când se va produce un maxim de activitate.

Pasionații de fenomene astronomice trebuie să își pregătească telescopul sau aparatul de fotografiat și să aleagă un loc cu puține surse de lumină artificială, pentru a observa cât mai bine acest fenomen spectaculos.

Perseidele, sau roiurile de meteori, pot fi observate cu ochiul liber, mai ales zonele unde cerul este curat, în afara orașelor, la țară sau la munte.

Fenomenul are loc în fiecare vară

Așa-numitele stele căzătoare sunt urme de lumină, lăsate pe cer sub formă de particule de 1 milimetru, care par că ard când intră în atmosferă. Cei ce vor admira bolta cerească vor putea vedea maximum 100 de meteori pe oră.

Activitatea Perseidelor a început pe data de 14 iulie şi se va încheia la 1 septembrie, în acest an. Având în vedere activitatea bună a Perseidelor încă de la începutul lunii august se recomandă ieşirea pentru observaţii şi în nopţile adiacente maximului (11/12, 13/14, etc.).

Luna poate împiedica observarea fenomenului

Cel mai mare inamic al Perseidelor - Luna, care poate împiedica observarea fenomenului, în acest an, va avea vizibilitate de 10%, fapt care favorizează în 2023 observarea fenomenului astronomic, potrivit www.imo.net.

Satelitul natural al Pământului apune pe 12 august la 18 h 35 m, răsărind pe 13 august la 02 h 24 m. Pe un cer senin se vor putea observa 100 de meteori într-o oră, potrivit NASA. Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopţii până dimineaţa. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia (între Cassiopeia şi Perseu) este o "perseidă". Cel mai bun loc pentru a vedea Perseidele, sau majoritatea celorlalte ploi de meteori, este locul cel mai întunecat, departe de lumina artificială a oraşelor.

Diferența dintre ploaie de stele și stele căzătoare

”Ca să ai o ploaie de stele, trebuie să ai mii pe oră. Adică oriunde te uiți pe cer vezi doar dâre luminoase. Acest lucru e destul de rar. Se poate întâmpla la Leonide, în noiembrie, cam din 33 în 33 de ani, ultima oară a fost prin 2001, să vezi așa ceva.

Acum spunem că e maximul unui curent de meteori. Dar nu poți vedea stele căzătoare prin telescop. Nu te ajută cu nimic un telescop. E ca și cum ai vrea să vezi fulgere prin telescop. Un fulger durează o fracțiune de secundă, la fel și stelele căzătoare.

Pe cer sunt, însă, mai mulți sateliți artificiali pe cer, serile acestea, decât stele căzătoare. Acești sateliți seamănă cu stelele căzătoare, doar că apariția lor durează cam 1-2 minute și dacă vedeți o dâră luminoasă sau un obiect care se plimbă pe cer 1 minut, e un satelit. Nu vă  puneți dorințe pe el, că v-ați pus dorințe pe o tablă”, spune Adrian Șonka, astronom și coordonator la Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, din București.

Cum putem observa cât mai bine fenomenul

Adrian Șonka, astronom: Te duci undeva la marginea orașului, iei pături și te uiți, după miezul nopții, foarte important, timp de măcar o oră pe cer. Nu trebuie să te uiți într-o direcție anume. Sus pe cer, dacă poți să stai să te uiți, și vei vedea stele căzătoare. Atât. De la 12 noaptea, până pe la 3-4 dimineața, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Perseidele au fost prietenoase cu noi, că nu s-au produs lunea seara, când oamenii nu prea pot merge și nu e nici luna pe cer. Nu trebuie să iei cu tine telescop sau laptop, nimic. Trebuie să ai răbdare să te uiți pe cer o oră. E un fenomen natural. Se petrece în atmosfera Pământului. Toate dârele acelea luminoase sunt la vreo 70 de kilometri înălțime.

Ce sunt perseidele

”Pământul se rotește în jurul soarelui și spre deosebire de cum vedem noi sistemul solar reprezentat în cărți și manuale, doar planete și soare, printre planete se află foarte mult praf, mici particule de piatră, rocă, care și ele se rotesc în jurul Soarelui și se întâmplă ca Pământul, în fiecare an, să treacă prin zone unde este mai mult praf din acesta. El e lăsat de obicei de comete. Cometa ajunge pe lângă soare odată la 130 de ani, acum nu mai e aici, dar a lăsat materie pe orbita ei. Și Pământul intră pe orbita ei în fiecare an și de asta putem spune exact ziua și ora când se întâmplă fenomenul”, explică Adrian Șonka, astronom.

Evenimentele astronomice ale anului

Cel mai spectaculos curent de meteori se vede iarna.

”Perseidele nu sunt atât de spectaculoase precum cvadrantidele sau geminidele, în ianuarie și decembrie, dar atunci e mai greu să stai să le observi pe câmp.

Pe 28 octombrie vom mai vedea o eclipsă parțială de lună, o vom vedea de oriunde din România, cu ochiul liber. Se vede toată noaptea.

Începând cu luna viitoare, seara, oamenii vor vedea spre răsărit o stea. Ea este planeta Jupiter, care apare și va rămâne pe cer, până la finalul anului, chiar și la primăvară o să se vadă destul de interesant. Mai apare și planeta Saturn pe cer”, mai spune astronomul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE