Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Irina Anca Șelariu, românca selectată să facă parte din echipa NASA, care va replica existența umană pe Marte: ”Să ajungă românii primii pe Marte”

O româncă participă la un experiment NASA, timp de un an, într-o capsulă care va replica existența umană pe planeta Marte. Irina Anca Șelariu, originară din Brașov, a fost selectată să facă parte din echipa de cercetători NASA, care își propune să studieze cum ar putea decurge colonizarea planetei Marte.

Mătușa ei, Elena Belloiu, care a sprijinit-o în parcursul său, a povestit la Euronews România despre rolul Irinei în echipa de cercetători care se vor pregăti timp de 1 an în capsula NASA.

În ce va consta activitatea cercetătoarei în capsula NASA

”Sunt 4 membri ai echipei. Două femei și doi bărbați și fiecare are o anumită specialitate. Irina este doctor în virologie. Cercetează dacă în această capsulă se pot dezvolta anumiți viruși, bacterii, ce ar putea fi un impediment în viața umană pe Marte”, spune mătușa ei, Elena Belloiu.

Irina Anca Șelariu: ”Mulțumesc familiei, chiar dacă am părut uneori nebună”

Irina a transmis acest mesaj, până să intre în capsula de la NASA, unde va trăi timp de 1 an, alături de echipa de cercetători, care studiază cum ar putea decurge colonizarea planetei Marte.

Așa cum spune mătușa ei, Irina are o ”nebunie bună”, care se traduce într-o mare dragoste pentru știință.

”E nebună de pasiune. Este o nebunie bună. O pasiune pentru care ea și-a dedicat cam toți anii de viață de până acum, la 43 de ani. Întotdeauna a fost îndrăgostită de știință, de când era copil, și această misiune unde a fost aleasă e un fel de vis al vieții ei, care s-a realizat și este începutul unei cariere la NASA. Va fi un an de zile separată de viața din exterior”.

Irina a făcut liceul de chimie. Era pasionată de biochimie și, după ce a terminat facultatea, a aplicat la Loteria Vizelor pentru a merge în SUA, unde și-a făcut doctoratul și studiile științifice. Ea a plecat la 23 de ani din România.

Elena Belloiu, mătușa Irinei: Tot ceea ce făcea a fost studiu, studiu.

Perspectivele cercetătoarei pentru misiunea NASA

”A fost foarte emoționată. E un mare sacrificiu pentru știință și pentru un om care este pasionat să vadă ceva foarte bun pentru omenire, să se separe voluntar un an de familie și tot ce face este pentru viitorul științei. Poate într-o bună zi noi vom păși pe Marte. Acesta este primul pas, această misiune NASA”, a mai spus mătușa Irinei.

Irina Anca Șelariu a transmis că speră ca în pasul pe care-l face acum să ajungă și alt român, iar românii să fie cei care să ajungă primii pe Marte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE