Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Temperaturile ridicate îi fac pe legumicultorii români să planteze cartofi cu două săptămâni mai devreme decât anul trecut

Vremea caldă schimbă modul în care facem agricultură. Temperaturile de până la 19 grade Celsius din aceste zile i-au determinat pe legumicultorii din Dolj să planteze cartofi cu două săptămâni mai devreme decât anul trecut. Ei spun că fiecare an aduce temperaturi mai mari, așa că lucrările pot fi făcute tot mai devreme. Producătorii cred astfel că vor scoate prima recoltă de cartofi la începutul lunii mai. Pentru consumatori, veștile nu sunt, însă, la fel de bune, pentru că prețurile ar putea fi mai mari.

În Dolj, cartofii se cultivă mai devreme decât de obicei

Îmbrăcați de primăvară, în hanorac și cu vestă, așa au ieșit la câmp membrii familiei Badea din comuna doljeană Călărași. Vremea caldă i-a scos din case pe fermieri mai repede decât anul trecut, ca să planteze cartofii timpurii.

Ion Badea, fermier: „Două săptămâni mai devreme, 15 zile mai devreme față de alți ani, cu plantatul cartofilor”.

Reporter: Când vă așteptați să ieșiți cu ei pe piață?

Ion Badea, fermier: De exemplu, anul trecut, între 5 și 7 mai... Anul ăsta, depinde de condițiile meteorologice.

Toți producătorii de cartofi din comuna Călărași au ieșit în câmp. Familia Fir, tot din Călărași, este acum la a doua cultură. Prima este deja în solarii, cu frunze.

Angelu Fir, fermier: „Solarii am pus din decembrie, mult mai devreme. Da, da, deja au răsărit”.

Fermierii spun că în fiecare an e tot mai cald. Unii dintre ei își amintesc că în urmă cu 20 de ani nu era posibil să lucreze pământul în această perioadă.

Ovidiu Badea, fermier: „Știu că începea plantatul pe 14 martie. Deci, cu aproape o lună, da. Până pe 14 martie era zăpadă, strat consistent, nu ca acum când ninge într-o zi 10 centimetri și a doua zi nu mai este zăpadă”.

Chiar dacă temperaturile ridicate le permit oamenilor să aibă culturi timpurii, schimbările climatice vin și cu dezavantaje. Din cauza temperaturilor ridicate, solurile sunt secetoase și în această perioadă de iarnă. Pentru a avea producție, fermierii au forat puțuri, iar costul irigațiilor crește prețul final.

Sorin Sandu, primarul comunei Călărași, Dolj: „Partea bună este că avem timpurietate la produse și putem să venim înaintea importului. Dar este prea puțin raportat la interesul general, acela de a avea o climă predictibilă, de a avea precipitații, de a avea producții la timpul lor, atunci când și gâzele, și insectele își fac treaba, atunci când toate lucrurile merg în regulă”.

Loredana Badea, fermier: „După ce răsar cartofii, începem să-i irigăm. Depinde cum este clima afară. Dacă plouă, nu avem nevoie. Dacă este secetă, deja dăm drumul la irigații”.

În plus, sămânța a fost cu până la 20% mai scumpă.

Angelu Fir, fermier: „Dacă anul trecut am luat-o undeva la 2 lei, acum am luat-o cu 2,50 pe kilogram”.

Reporter: Să ne așteptăm și la cartofi puțin mai scumpi?

Angelu Fir, fermier: „Sperăm să fie bine”.

Fermierii care cultivă cartofi pot beneficia și de un ajutor de minimis de 200 de euro la hectar. Sprijinul se acordă pentru cartoful de consum, iar producția minimă ce trebuie obținută este de 15 tone la hectar, dintre care o cantitate de șase tone la hectar trebuie să valorificată cu acte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE