Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legume stropite cu substanțe toxice. Petre Daea amenință că va tăia subvențiile fermierilor vinovați

În urma unei anchete care a scos la iveală faptul că mai mulţi legumicultori ar fi pus pus în vânzare legume stropite cu substanţe toxice având o concentraţie de până la de opt ori mai mare decât limita admisă, Petre Daea amenință cu tăierea subvențiilor fermierilor care apelează la această practică.

Potrivit ministrului Agriculturii, autorităţile îi vor monitoriza pe cei care beneficiază de susţinere financiară prin programe naţionale pentru cultivarea legumelor în sere şi solarii, astfel încât să pe piaţă să nu mai ajungă produse care nu sunt conforme din cauza conţinutului ridicat de substanţe chimice.

"În primul rând, le-am spus-o foarte clar specialiştilor din Autoritatea Fitosanitară să urmărească fiecare producător care are programul acesta de legume şi sunt obligaţi prin actul acesta normativ să verifice. Ăsta e primul lucru pe care trebuie să îl facă. În al doilea rând, sfătuiesc fermierii să nu folosească aceste proceduri, întrucât ele vor fi monitorizate, iar cei care folosesc aceste mijloace nu vor mai beneficia în viitor de sprijin din partea statului.

Monitorizăm şi asemenea situaţii trebuie să le scoatem din practica acelora care urmăresc, prin mod artificial, să mărească viteza de desfăşurare a proceselor biologice şi să câştige prin timpurietate, cu mijloace artificiale pe care le folosesc, cu substanţe care nu sunt permise", a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Petre Daea.

Sute de recipiente cu substanțe chimice provenite din Turcia, găsite în România

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău a informat recent că au fost organizate mai multe percheziţii în judeţele Buzău şi Ilfov, în urma cărora au depistat în flagrant un bărbat care transporta sute de recipiente cu substanţe chimice provenite din Turcia.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, una dintre persoane ar fi procurat substanţele respective având o concentraţie mai mare faţă de cea admisă în Uniunea Europeană. Ceilalţi doi suspecţi, agricultori din comuna Glodeanu Sărat, creşteau gradual saturaţia soluţiei cu până la de opt ori mai mult pentru a forţa coacerea legumelor într-un timp cât mai scurt, în scopul de a fi comercializate în perioada când preţul acestora este mai ridicat.

După ce roşiile, ardeii şi alte legume din solarii se coceau, erau vândute în depozite en-gros aflate în relaţii contractuale cu hipermarketuri, astfel încât au existat cazuri în care legumele ajungeau la raft în categoria produselor BIO.

"Lucrurile nu le poţi controla în momentul în care ele pleacă pe reţelele de distribuţie, dar noi trebuie să urmărim lucrurile la producător şi o facem, motiv pentru care aceste măsuri pe care le-am luat le vom păstra printr-o monitorizare exactă a tuturor producătorilor din România", a mai spus ministrul Agriculturii.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău a anunţat, în acelaşi context, că termenul de începere a controalelor din pieţe care îi vizează pe comercianţii de legume, stabilit pentru data de 1 iunie, a fost decalat cu două săptămâni după apariţia informaţiilor potrivit cărora legumele stropite cu substanţe toxice ar fi ajuns în comerţ.

"Având în vedere incidentul petrecut săptămâna trecută, Direcţia Sanitar Veterinară a dispus prin conducerea acesteia întărirea controalelor în direcţia producţiei primare, în sensul că vor decala controalele cu două săptămâni şi vor începe din data de 15 mai la nivelul producţiei primare a legumelor, respectiv roşii", a declarat, pentru AGERPRES, Iulian Moca, purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău.

Produsele ies pe piață în urma buletinelor de analiză

”Este un caz izolat și îmi doresc să fie și urmăresc să fie eliminat pentru că Ministerul Agriculturii face aceste verificări. Toți fermierii care cultivă legume trebuie să respecte tehnologia, asumându-și riscul că nerespectarea iese din posibilitatea de a beneficia ajutoare la stat.

Cantitatea nu o știm cu exactitate pentru că suntem la început. În momentul în care produsul iese pe piață specialiștii de la Autoritatea Fitosanitară face aceste verificări, controlează, le verifică în laboratoare și obțin buletine de analiză care atestă calitatea produsului în așa fel încât el poate să meargă spre piață.

Eu nu vreau să intru în analiza specialiștilor de acolo pentru că ancheta este în derulare, însă orice substanță care nu este autorizată de către instituțiile statului, nu are ce căuta, iar intransigența este maximă, iar respectul față de consumator este la nivelul cerut.

Eu știu că produsele pe care le fac românii sunt produse sigure și din acest punct de vedere îmi dă puterea de a spune asta.”, a declarat Petre Daea, pentru Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE