Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi ajutoare de la stat, de până la 3.000 de euro pe hectar, pentru fermierii care cultivă usturoi și cartofi

Începutul verii le aduce fermierilor noi ajutoare de la stat: 3.000 de euro pe hectar, pentru culturile de usturoi și 200 de euro pe hectar, pentru cele de cartofi. Guvernul vrea, astfel, să crească oferta de legume autohtone pe o piață dominată de importuri.

Subvențiile sunt binevenite, mai ales pentru cei care cultivă usturoi, o afacere foarte profitabilă, spun agricultorii.

Usturoiul s-a dovedit a fi o afacere profitabilă pentru Adrian și asociatul său. Anul acesta, au decis să cultive usturoi pe trei hectare, o suprafață dublă față de 2021: pe două hectare, un soi autohton, iar pe restul, usturoi din Spania.

Adrian, inginer agronom: Anul trecut am obținut un preț mediu de 12 lei pe kilogram. Imaginați-vă că nu există o altă cultură la fel de benefică care să îți aducă un aport financiar atât de mare ca cultura de usturoi.

De fapt, subvențiile de la stat i-au motivat pe cei doi fermieri să înceapă să cultive usturoi. Anul trecut au primit un ajutor de 3.000 de euro pe hectar, echivalentul a 15 mii de lei, sumă care le-a acoperit aproape jumătate din costurile pe hectar. 

Adrian, inginer agronom: În urma vânzării obținem un profit, iar profitul este subvenționat și de către stat cu cei trei mii de euro.

Pentru Mircea Cojocaru, noua schemă de subvenții anunțată de Guvern, în valoare de 3.000 de euro pe hectar, ar fi de mare ajutor, dacă va reuși să se califice. Are 87 de ani și încă face agricultură. Anul acesta a pus usturoi pe o suprafață de 7.000 de metri pătrați.

Mircea Cojocaru, agricultor: E al treilea an.

Jurnalist: Anul trecut ați luat ajutor de minimis?

Mircea Cojocaru, agricultor: Nu, pentru că nu am reușit să îl scot și a rămas.

Jurnalist: De ce nu l-ați scos?

Mircea Cojocaru, agricultor: Singur nu pot și nu vin oameni la treabă.

Sumele plătite fermierilor ar trebui să contribuie la creșterea ofertei de produse românești

Pe lângă culturile de usturoi, vor fi acordate subvenții și pentru cartofi, e drept, mult mai mici: 200 de euro pe hectar.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: Cele două culturi au avut un regres înregistrat în ultima perioadă de timp. Și prin stimularea pe care am făcut-o, spun eu, permanent și insistent cu sume corespunzătoare, suprafața a reușit să crească în România.

Mai avem, însă, de recuperat la capitolul balanță comercială, în continuare trasă în jos de importuri.

În anul 2021, am importat peste 5.200 de tone de usturoi, în valoare de 11 milioane de euro. Asta în vreme ce la export am trimis o cantitate de zece ori mai mică. Nici la cartofi nu stăm mai bine. Am importat în anul 2022, potrivit datelor, 178.000 de tone de cartofi, în valoare de 50.000 euro și am exportat de 18 ori mai puțin.

Fermierii care vor să primească bani prin noile scheme de minimis trebuie să depună dosarele la direcțiile agricole județene.

Pe 19 mai este termenul limită pentru cartofi, iar pe 31 mai, pentru usturoi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE