Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Guvernul anunță compensații pentru fermieri în valoare de 50 de milioane de euro, pe fondul crizei cerealelor din Ucraina

De Răzvan Mihalașcu  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Fermierii români vor beneficia de compensații în valoare totală de 50 de milioane de euro, ca urmare a pierderilor generate în contextul crizei importurilor de cereale din Ucraina, a anunțat joi premierul Nicolae Ciucă.

Comisia Europeană propune acordarea celei de-a doua tranșe de compensații pentru fermierii români, de aproape 30 de milioane de euro. La începutul ședinței de Guvern, Nicolae Ciucă a precizat că acești bani se adaugă sumelor aprobate prin hotărâre de Guvern.

Astfel, fermierii români urmează să beneficieze, în total, de 50 de milioane de euro, conform Agerpres.

Compensații pentru fermieri. Cine va beneficia de bani europeni

Ministrul Agriculturii a evidențiat că România a avut o conduită ”corectă” și eficientă” din punct de vedere instituțional în demersurile pe care le-a făcut pentru a obține sprijinul Uniunii Europene pentru fermierii afectați de importurile ucrainene. Petre Daea a afirmat că Guvernul a pregătit actul normativ pentru a pune în aplicare și a doua formă de sprijin financiar pentru fermieri, după ce decizia va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

”Măsura care vizează (...) aproape 30 de milioane de euro va fi operaţională şi noi suntem pregătiţi, în momentul în care regulamentul va apărea în Jurnalul Oficial. Suntem pregătiţi cu actul normativ să punem la dispoziţie sumele cuvenite pentru a susţine stocurile la cele trei produse, la porumb, la floarea soarelui şi rapiţă.

În derulare se află actul normativ pe care Guvernul l-a aprobat şi, prin decizia Guvernului, la cele 10 milioane care au venit iniţial s-au adăugat încă alte 10. Deci, în total, 20 de milioane pentru susţinerea fermierilor care au avut grâne în stoc la data de 1 februarie, în aşa fel încât să putem nivela drumul acesta al deficitului pe care l-au înregistrat fermierii", a explicat Petre Daea, potrivit sursei citate.

De asemenea, ministrul Agriculturii a amintit de hotărârea Comisiei Europene de a activa clauza de salvgardare pentru importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă provenite din Ucraina. Măsura va intra în vigoare până pe 5 iunie.

"Avem acest regulament prin care s-a stabilit, cu data de 2 mai, interzicerea importurilor de produse din Ucraina - e vorba de cele patru produse - porumb, grâu, floarea soarelui şi seminţe de rapiţă. Această măsură este operaţională din data de 2 şi iată că fermierii au acest răgaz până pe data de 5 iunie când pot să folosească culoarele de comerţ tradiţionale, în aşa fel încât să degajăm magaziile şi să eliberăm magaziile de stocurile de cereale, în vederea valorificării lor şi a creării posibilităţilor necesare pentru depozitarea produselor care vin peste două luni în campania de recoltare", a spus Daea, conform Agerpres.

Petre Daea: ”În momentul în care zăngănesc armele, oamenii se înţeleg mai greu”

Petre Daea a adăugat că autorităţile române sunt pregătite să îi ajute pe fermieri "într-un moment extrem de greu".

"Ştim foarte bine că în momentul în care zăngănesc armele, oamenii se înţeleg mai greu, iar soluţiile se găsesc mai anevoios. Căutăm soluţii, regulile normalităţii uneori au dispărut, căutăm soluţii noi pentru a putea ieşi dintr-o situaţie dificilă pe care o avem cu toţii. Şi nu numai noi, întreaga Europă. Şi cele cinci ţări care se află în proximitatea conflictului armat au beneficiat de o atenţie separată, cunoscându-se impactul negativ asupra pieţei", a subliniat ministrul Agriculturii.

Distribuie

Taguri