Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Falși producători de legume românești, în piețe. Unii comercianți cu "certificate de producători" vând legume din en-gros

Falșii producători de legume românești au revenit în piețe! Un control al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor în Piața Obor a relevat că unii dintre cei care vând acolo roșii, castraveți sau fructe sunt agricultori doar în acte.

Marfa este luată, de fapt, de la en-gros -uri sau de la agricultori autentici și revândută. ANPC atenționează instituțiile care eliberează astfel de certificate să ia măsuri. Inspectorii spun că pe 8 din 10 tarabe sunt vândute legume și fructe de falși producători.

În Piața Obor, la tarabele pline de legume și fructe, vândute drept românești, comercianții le-au prezentat echipelor de control ”certificate” prin care atestau calitatea de așa-zis producători. Ulterior, au recunoscut, însă, că produsele erau luate din cu totul alte părți numai NU din grădinile lor.

Din piață, comisarii au mers prin sate, pentru a verifica autenticitatea și altor acte de producător. Au vizitat grădinile, câmpurile și livezile unde unii comercianții le spuseseră că sunt produse legumele și fructele găsite pe tarabe. Doar că, în majoritatea cazurilor, nu au avut ce să vadă.

Atestatul de producator, dar și carnetul de comercializare sunt emise de primării. Și tot autoritățile locale au obligația să verifice, ulterior, dacă producătorii agricoli respectă sau nu toate condițiile legale pentru a vinde legume și fructe.

Ce spune șeful ANPC despre această problemă

Pe 8 din 10 tarabe din piețe legumele și fructele nu sunt, de fapt, cultivate de cei care le vând.

Dezvăluirea a fost făcută, miercuri seară, pentru Euronews, de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, Horia Constantinescu. Conluzia șefului ANPC vine în urma recentelor verificări făcute în mai multe piețe și, ulterior, la terenurile așa-zișilor producători.

„Ține foarte tare de cei care vizează aceste carnete de producator care nu desfășoară activitate de evaluare a unei grădini în mod superficial și care verifică doar competent documentele. Când se dau cantitățile de pe certificat Ministerului Agriculturii credem că avem cantiate egală pe piață cu ce e în documente.

Cred că ar trebui să existe filtru supliemntar ca oricare producător să fie evaluat și de personal instruit de la Ministerul Agirculturii sau de la Direcțiile agcirole județene ca specialiștii să spună că de pe cele 5 răsaduri nu poți culege peste 20 de kilograme și nu poți avea câteva sute pe tarabă. Trebuie introdus filtrul supliemntar când ei pleacă din localitate și să existe filitru al primăriei. A plecat cu 300 de kilograme de fructe, să complice deplasarea până la angor și întoarcerea în sat pentru a le cântări.

Legumele crescute natural în grădină nu cresc identic pentru că una a tras mai multă apă din sol alta a stat mai mult la soare. Au forme diferite. Au urme de pământ și arată că au crescut într-o variantă neindustrailizată. Au miros specific. Cele industrializate crescute în sere Olanda și Turcia nu au muriros proaspat de grădină. ”, a declarat Horia Constantinscu, șef ANPC, pentru Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE