Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Castraveții cultivați în țara noastră ajung în supermarketurile din țările vecine. Românii îi cumpără pe cei din import

În fiecare zi, câte o sută de tone ajung în supermarketurile din țările vecine, inclusiv în Ucraina. Deși fermierii din celebra comună produc suficient, castraveții nu sunt vânduți și în magazinele din țară, pline de legume de import.

Castraveții recoltați pleacă zilnic spre Polonia, Republica Moldova și Ucraina

În Matca sunt cei mai mulți legumicultori din zona Moldovei- 4.000, care au 1.500  de hectare cu solarii, însă, castraveții recoltați pleacă zilnic spre Polonia, Republica Moldova şi Ucraina. Asta pentru că retailerii din România le dau un preţ standard şi cer aprovizionare constantă, susțin fermierii.

Mircea Marius Filimon, proprietarul companiei Marivla Vegetable: ”Retailerii au venit către noi, doar că vor să facem contracte pentru un preţ standard. Nu putem așa. Producțiile de legume sunt diferite de la o săptămână la alta și costurile de productie și transport sunt în creștere. Facem doar export. Trimitem 100 de tone de castraveţi pe zi către țările vecine şi, mai nou, către Ucraina, prin Republica Moldova, cu vama la Odesa.”

O modalitate prin care avem garanția că vom cumpăra castraveți cultivați la noi în țară este să batem la poarta țăranilor sau să încercăm în piață, dar la prețuri extrem de mari.

În România, într-unul dintre cele mai cunoscute hipermarketuri, se găsesc castraveți cornichon aduși chiar de la Matca. Contactați de Euronews, reprezentanții unui hipermarket au spus că odată ce va crește producția în România, vor fi  aduse şi alte legume. Există deja contracte pentru: roșii, ardei kapia, ardei gras, ardei iute, vinete, dovlecei, gogonele şi gogoşari.

Cea mai mare problemă a fost legată de prețul legumelor din import

Până acum, cea mai mare problemă a fost legată de prețul legumelor din import, care au fost tot timpul mai mici decât al celor din România. Acesta a fost și motivul pentru care românii au preferat să cumpere legume din străinătate.

Românii s-au obișnuit să găsească legume din străinătate în hipermarketuri. Când i-am întrebat cum fac să cumpere și marfă românească, răspunsurile au fost lămuritoare.

Cumpărător: ”Eu cumpăr numai din piață, dar tot nu sunt castraveți românești. Și cei care chiar sunt costă mult.”

 Cumpărător: ”Mi-ar plăcea să găsesc numai legume românești. Noroc că am părinții la țară și îmi aduc ei.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE