Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Obiceiurile alimentare ale românilor. Pâinea, nelipsită de pe masă

Scumpirea alimentelor nu modifică regimul alimentar al românilor. Institutul Național de Statistică a calculat și ne spune ce și cât au mâncat românii în 2021. În continuare, consumăm foarte puține legume și fructe, iar pâinea rămâne alimentul de bază, deși consumul de carne a crescut.

Ultimele date de la Institutul Național de Statistică arată că, anul trecut, un român a mâncat, în medie 5,37 kilograme de carne pe lună. În crestere cu 300 de grame față de 2020.

Alimentul de bază de pe masa noastră rămâne pâinea. Anul trecut, consumul mediu de pâine a fost de aproape șapte kilograme și jumătate pe lună. Aproximativ la același nivel ca în 2020.

Consumul de lapte a fost în ușoară creștere. Anul trecut, un român a băut 5,45 litri pe lună, în timp ce în 2020 au fost 5.33 litri.

Oamenii resimt creșterea prețurilor

Românii mănâncă destul de puține fructe. În medie, puțin peste 4 kilograme pe lună, în creștere ușoară în 2021 față de 2020. Consumul de legume şi conserve cu legume a fost, în anul 2021, de 8,46 kilograme de persoană pe lună, în creştere faţă de anul anterior cu aproape o jumătate de kilogram.

Structura meselor românilor nu s-a schimbat, iar oamenii spun ca resimt creșterea prețurilor de la lună la lună. Puțini sunt cei care iși mai permit împlinirea poftelor.

„Cu 100 de lei chiar nu mai poți să cumperi multe. Când mi-au spus la casă (n.red. că trebuie să plătesc) 170 lei nu înțelegeam pe ce. Nu îmi venea să cred că e așa de mult. Ne abținem de la multe”, spune o doamnă.

„Prețurile cresc, noi cumpărăm mai puțin. Asta e valoarea banului în ziua de astăzi. De mâncat, mâncăm la fel. Dar din cauza faptului că prețurile au luat-o în sus, cantitatea e mai mică acum”, spune un cumpărător.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2021, 36,5% din veniturile unei gospodării au fost cheltuite pe alimente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE