Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Program pilot de irigare prin picurare pentru legume și cartofi, lansat în Dolj. Petre Daea: ”Obiectivul nostru este să ajungă la 5.000 de fermieri în România”

Publicat de: Euronews

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a lansat, sâmbătă, în localitatea Bechet din județul Dolj programul pilot de irigare prin picurare, cu independenţă energetică, pentru culturi de câte un hectar de legume şi cartofi. Aproape 5.000 de tineri fermieri vor beneficia de acest proiect pentru care sunt alocați 40 de milioane de euro, relatează Agerpres.

Ministrul Agriculturii a explicat că obiectivul programului este echilibrarea balanţei comerciale cu legume şi stabilizarea producţiei interne de legume şi cartofi. Potrivit specialiștilor, astfel de sisteme pot fi amplasate lângă o sursă de apă, canale magistrale de irigaţii sau sursă proprie de apă.

Cum funcționează sistemul de irigare prin picurare instalat la Bechet, polul secetei din România

Prin acest program a fost cumpărat un kit modular de irigaţii prin picurare, independent energetic, alcătuit dintr-un set de panouri solare, un agregat de pompare, o instalaţie de irigare prin picurare, comandă electronică pentru administrare automată, cu cantităţi mici de apă distribuite uniform, arată sursa citată.

Kitul modular de irigaţii prin picurare este folosit pentru a cultiva legume sau cartofi pe o suprafață de un hectar, iar valoarea acestuia este de aproape 10.000 de euro. Autoritățile au mai precizat că a fost achiziționat și un container cu temperatură constantă pentru depozitare temporară a producţiei rezultate, care va fi valorificată ulterior prin contracte încheiate cu Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea SA.

"Acest modul se compune din partea de irigare, iar în etapa a doua vom avea şi modulul de prerăcire a produselor. Practic, după recoltare, produsele vor ajunge într-un loc unde temperatura va fi adusă la nivelul la care să îşi păstreze calitatea. (...)

Urmărim să luăm toţi banii de la Uniunea Europeană, să investim corect, să-i ducem acolo unde putem să avem un succes în producţie şi un câştig în buzunarul fermierului şi, nu în ultimul rând, să ne asigurăm consumul de legume şi să echilibrăm balanţa comercială, fiind un obiectiv statal pus în programul de guvernare pe care l-am autorizat prin decizia politică. Aceste lucruri sunt foarte clare şi trebuie urmărite cu atenţie şi puse în practică zi de zi şi ceas de ceas", a spus Petre Daea, conform Agerpres.

Sistemul de irigare prin picurare din Bechet, instalat pentru tinerii fermieri

Ministrul Agriculturii a prezentat la Bechet şi partea practică de implementare a proiectului, cu sprijinul unui întreprinzător şi al unui fermier, care are un modul de irigare cu consum scăzut de apă şi independenţă energetică.

"Pe baza acestui concept, am proiectat drumul acesta al modulului de irigare pentru irigarea unui hectar prin picurare, cu independenţă energetică şi cu comandă de la distanţă. Iată că avem în acest moment piesele necesare aici, care asigură pe de o parte distribuţia apei, pe de altă parte asigură continuitatea în irigare, în aşa fel încât la rădăcina plantei să fie tot timpul apă. Programul acesta se referă la tineri, la tinerii fermieri. Obiectivul nostru este să ajungă la 5.000 de fermieri în România, deci 5.000 de hectare care trebuie să fie irigate prin aceste măsuri, în aşa fel încât să realizăm cele 250.000 tone de legume şi cartofi, atât de necesare pentru a echilibra consumul de legume în România", a explicat Petre Daea, pentru sursa citată.

Acesta a mai spus că a lansat acest program la Bechet pentru că este polul secetei din România, iar fără apă este imposibil să se realizeze culturi.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, a afirmat că programul este binevenit pentru tinerii fermierii din judeţul Dolj.

”Sunt zone în care noi, ca judeţ, suntem de referinţă - atât pe zona culturilor de cereale, cât şi ca zone legumicole: Desa, Ciuperceni, Teasc sau zona Dăbuleni, Amărăşti, Bechet. Sunt zone cu producţii atât de legume, cât şi de pepeni sau cartofi, cu care suntem pe toate pieţele din România. Sunt convins că această iniţiativă va da rezultate bune, pentru că 5.000 de tineri vor avea posibilitatea de avea o instalaţie şi cu fotovoltaic, şi prin picurare, şi cu temperatură controlată, dar şi unde să îşi poată ţine producţia. Iar azi au venit aici legumicultori din toată zona care îşi doresc să îşi poată iriga cultura şi să o ţină într-un container până valorifică", a spus preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE