Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Petre Daea anunță investiții de peste un miliard de euro în sistemul de irigații

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a prezentat joi planul național de investiții de irigații în care vor fi investiți 1,5 miliarde de euro. Până în 2027, suprafața irigată a României ar urma să crească de la 1,8 milioane de hecare la 2,6 milioane de hectare, cu bani alocați de la bugetul de stat.

Petre Daea a recunoscut că România a pierdut ultimii doi ani în care vremea a fost favorabilă, fără a face investiții pentru agricultură.

”Din nefericire, am distrus. Vreau să pun la loc într-un concept nou ceea s-a distrus de-a lungul anilor. (...) 2020 și 2021 au fost anii de regres în sistemul de irigații și ne costă acest lucru. Am spus atunci că 1,4 milioane de hectare erau posibile de irigat. Un milion de hectare am irigat acum”, a declarat Petre Daea, în cadrul unei conferințe de presă.

Petre Daea: ”Seceta nu o combați numai cu apă”

Ministrul Agriculturii a precizat că Guvernul are în plan extinderea lucrărilor la canalul Siret-Bărăgan, care a fost început în anii '80 la ordinul lui Nicolae Ceaușescu.

„Noi știm în fiecare zi ce trebuie să se facă în sistem. Am trecut cea mai importantă etapă de pregătire a sistemului național de irigații, cu această componentă de desecare.

Un obiectiv important care a intrat în mapa de reabilitare, a fost scos și l-am reintrodus în sistem, canalul Siret-Bărăgan.

Acest plan de reabilitare a sistemelor de irigații este un mare obiectiv vital țării”, a spus Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a amintit că hotărârea de Guvern prin care a fost aprobat planul național de reabilitarea stabilește ca până în 2027 să fie realizate 155 de amenajări.

”19 obiective sunt finalizate. 31 de obiective sunt în execuție. Sunt 47 de obiective în diferite stadii de execuție. Fermierii să cunoască ce structură de culturi pun în perimetrele irigabile”, a mai spus ministrul social-democrat.

Mai mult, Daea a precizat că este nevoie de investiții în sistemul național de irigații pentru a putea combate seceta și efectele generate de schimbările climatice.

”Seceta nu o combați numai cu apa! Se combate și prin măsuri agrotehnice, se combate prin soiuri hibrizi adecvați situației”, a mai explicat ministrul Agriculturii.

Aproape 220.000 de hectare, afectate de secetă

Suprafaţă totală afectată de secetă până în prezent se ridică la 214.870 hectare (ha) în 25 de judeţe, mai mult de jumătate din această suprafaţă fiind cultivată cu grâu şi triticale, informează joi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

În data de 3 august 2022, MADR înregistrase 205.257 hectare afectate de secetă.

Astfel, din totalul celor 214.870 ha distruse de secetă, 128.528 ha sunt cultivate cu grâu şi triticale, urmează suprafeţele cultivate cu orz, orzoaică, ovăz şi secară - 20.855 ha, rapiţă - 22.013 ha , porumb - 26.163 ha, soia - 1.993 ha, mazăre - 548 ha, floarea-soarelui - 9.717 ha, plante furajere - 1.110 ha, alte culturi - 3.863 ha.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE