Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Petre Daea: "Avem întreaga cantitate de grâu necesară țării. Putem şi exporta"

Ministrul Agriculturii a dat asigurări că în România s-a recoltat aproape toată suprafaţa de grâu, iar cerealele recoltate asigură nevoile pe piaţa internă, existând şi posibilitatea de export.

În cadrul şedinţei de Guvern, Petre Daea a transmis că s-a recoltat peste 94% din suprafaţa de grâu şi a dat asigurări că recolta asigură nevoia internă. Mai mult, cantitatea dă şi posibilitatea de export.

"Fenomenele naturale care însemnau vijelii sau supracoacere puteau să determine scăderi de producţie. Mai avem aproape 4 procente de recoltat în interiorul arcului carpatic, este vorba aici de Mureş, Covasna şi Braşov. (...) Îmbucurător este că sunt culturi bune. (...)

Producţiile se înscriu între 3 tone şi 8.500 de kilograme la grâu, producţii care ne asigură, pe de-o parte, necesarul de consum în zona respectivă şi chiar disponibilităţi între judeţe. Per total, putem spune, şi vă voi prezenta exact în momentul în care avem ultima suprafaţă recoltată, noi avem întreaga cantitate de grâu necesară ţării şi disponibilităţi pentru export", a declarat Petre Daea.

Culturile de floarea soarelui şi de porumb sunt afectate pe o suprafaţă de 200.000 de hectare, însă ministrul Agriculturii a dat asigurări că nu vor fi probleme în zonele irigate.

"În privinţa culturilor care ne creează sau vremea creează probleme, porumbul şi floarea soarelui sunt afectate. Echipe de control care sunt stabilite prin ordinul prefectului sunt la faţa locului, determină în fiecare zonă în parte care este gradul de afectare, care sunt pierderile, întocmesc documentele cuvenite (...) şi transmit operativ la Ministerul Agriculturii situaţia centralizatoare. (...) Ne aflăm acum la o cifră de peste 200.000 de ha, care ar fi afectate în diferite grade. Diferite grade înseamnă atât compromitere totală, cât şi afectările în procent de 30%-40%-50%. Nu sunt probleme şi nu vor fi probleme în zonele acestea irigate, deşi în partea de sud a ţării avem staţii de pompare în afara posibilităţii de a aspira apa datorită nivelului scăzut al Dunării", a explicat ministrul Agriculturii, conform Agerpes.

Petre Daea, despre modul în care recoltele au fost afectate de secetă. "În perimetrul irigabil, culturile nu sunt afectate"


Totodată, ministrul Agriculturii a explicat că a fost stabilit împreună cu Ministerul Mediului, un mod de lucru punctual pentru a veni în sprijinul producătorilor.

"Avertizarea care se dă pe o anumită porţiune a Dunării să fie interpretată concret la faţa locului, în aşa fel încât să nu punem de plan o restricţie care ar afecta continuitatea sau continuarea activităţii de irigare în teren. (...) Înseamnă că astăzi, deşi avem nivele scăzute în ultima parte a cursului Dunării, totuşi nivelele de la faţa locului ne asigură capacitatea de aspirare şi nivelul de exploatare. Acolo, deci funcţionează sistemele de irigaţii. În perimetrul irigabil, culturile nu sunt afectate", a explicat Daea.

Petre Daea a mai menţionat că a avut întâlniri cu procesatorii şi cu producătorii în scopul operaţionalizării unui plan concret de stimulare a procesării produselor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE