Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Agricultura conservativă, mai rentabilă și mai potrivită în perioade de secetă

Schimbările climatice îi determină pe unii fermieri să încerce și alte tehnologii agricole. Agricultura conservativă este mai puțin costisitoare și mai benefică pentru sol, decât cea clasică. Sistemul presupune lucrarea pământului cât mai puțin, astfel încât acesta păstrează umiditate în sol, iar costurile sunt mai mici cu până la 25 la sută. La nivel mondial, agricultura conservativă s-a dezvoltat foarte mult în ultimele decenii. În Statele Unite ale Americii, de exemplu, un sfert din totalul suprafeței agricole este lucrat cu tehnologii conservative.

Daniel Florici - fermier: Am conștientizat că pentru a fi rentabil și pentru a fi în pas noile schimbări climatice a trebuit să facem anumite schimbări în tehnologia din fermă. Și aceasta a început prin prelucrarea terenurilor, o prelucrare minima, unde reușim să conervăm apa din sol și eliminăm consumul de carburant.

Daniel Florici este un tânăr fermier din județul Iași, care împreună cu tatăl său are 250 de hectare de teren. A absolvit Facultatea de Agricultură, din dorința de a aplica cele mai noi tehnologii pentru o producție bună cu costuri mai mici. Terenurile pe care le are sunt imposibil de irigat, motiv pentru care a recurs la sistemul conservativ.

Daniel Florici - fermier: Plantele, în prima fază de vegetație, au avut o creștere normal, putem spune. Ploile nu au mai venit și cred că această cultură de porumb a ajuns la această talie din rezerva apei din sol pe care am reușit să o conservăm din toamna anului.

Chiar și așa, nu se poate face nimic când deficitul de precipitații este mare și provoacă pierderi uriașe. În cazul lui Daniel vor ajunge între 70 și 80 la sută. Noile tehnologii, însă, pot salva calitatea solului și evitarea deșertificării. Fapt dovedit și de specialiștii Universității Științele Vieții din Iași în Stațiunea didactică Ezărei.

Impact redus asupra calității solului

Prof. dr. Gerard Jităreanu – rectorul Universității Științele Vieții Iași: Tot ceea ce înseamnă tehnologii conservative au impact minim asupra calității solurilor, deci protejează calitatea solurilor, protejează mediul, conserve apa în sol și asigură beneficia suplimentare. OUT 00.20

Conf. univ. dr. Denis Țopa, decanul Facultății de Agricultură, USV Iași: Vedem aici resturile de anul trecut ale culturii de porumb. Practic, semănatul culturii de floarea soarelui a fost făcut direct în terenul nepregătit în resturile vegetale ale culturii anterioare. Și, dacă dăm deoparte resturile vegetale, și am putea face o determinare a temperaturii solului în acest sistem, am vedea că este net inferioară comparativ cu sistemul clasic.

Prof. dr. Gerard Jităreanu – rectorul Universității Științele Vieții Iași: Înseamnă în banii pe anul trecut, la costurile din anul 2021 pentru România, o economie de 100 de euro la hectar, în medie, pentru lucrările solului.

Agricultura conservativă s-a dezvoltat foarte mult în ultimele decenii la nivel mondial. De exemplu, în Statele Unite ale Americii, se cultivă aproximativ 40 de milioane de hectare de teren. Și în Argentina și Brazilia se cultivă între 35 și 40 de milioane de hectare fiecare. Sunt fermieri din Australia, Noua Zeelandă și chiar Asia care adoptă acest tip de agricultură.

Dacă la Ferma didactică, la producția de grâu s-au obținut peste cinci tone cu sistemul conservativ, fără irigații, sunt fermieri care au obținut jumătate din cantitate. În lipsă de irigații, folosirea noilor tehnologii poate a fi o soluție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE