Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soluții împotriva secetei. Ministrul Agriculturii: „Seceta trebuie stârpită cu apă și tehnologie”

La Zimnicea, în Vadul Dunării se face acum plajă, anunță ministrul Agriculturii. Potrivit lui Petre Daea, nivelul Dunării este atât de scăzut încât pe lângă Olt, Dolj și Teleorman, acum și județul Brăila a rămas fără apă pentru irigații. Iar pentru că lumea se schimbă, seceta trebuie stârpită cu apă, dar și cu tehnologie, susține ministrul.

Prezent în localitatea Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud, ministrul Agriculturii susține că, în viitor, trebuie să construim diguri pentru a ne putea lupta cu seceta. În plus, ne-ar fi de ajutor, ca agricultorii să folosească soiuri de plante mai rezistente.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Lumea se schimbă, schimbarea aceasta trebuie să fie preocuparea noastră și să anticipăm fenomenele. Seceta nu este un fenomen pasager, nu putem numai cu apă să stâpânim seceta, ci și cu tehnologie. Cu tehnologie înseamnă o lucrare corespunzătoare a solului și cu o structură de culturi adecvată. Cu soiuri rezistente la secetă”. 

Baraje din pământ

Ministrul Agriculturii a mai spus că o altă soluție ar putea fi legată de construirea unor baraje din pământ.

„Construirea unor baraje care pot fi făcute din pământ, cum este argila care există la fața locului, și care pot să acumuleze apele din perioada de iarnă-primăvară, când, în loc ca ele să se ducă la vale și să se ducă în Dunăre și apoi Dunărea să ne întoarcă spatele în momentul în care ajunge în mare, și e sărată și n-o mai poți folosi, s-o avem stocată în barajele pe care le putem face. Și putem face acest lucru, atât cu banii de la UE, 100 de milioane, și să luăm instalații ușoare de distribuție a apei”, a precizat ministrul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE