Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Probleme mari pentru agricultura românească. Cum a reușit România să piardă fondurile UE pentru sistemul de irigații

Seceta și temperaturile care au ajuns la un nivel ridicat pun bețe în roate culturilor agricole din România, iar veștile nu sunt deloc bune. Specialiștii ANM au declarat că anul 2022 va fi unul extrem de secetos, iar fermierii se vor confrunta cu provocări mari.

Pe de altă parte, România a reușit în mod sistematic să rateze investițiile în sistemul de irigații și să piardă fondurile pe care Uniunea Europeană le-ar fi putut putut pune la dispoziția țării noastre. 

Nu banii au fost problema, ci lipsa unui management eficient la nivelul Ministerului Agriculturii, spune europarlamentarul Daniel Buda. Doar 20 la sută din banii alocați pentru sistemul de irigații au fost cheltuiți. Pentru acest an, autoritățile susțin că vor să finalizeze 22 de noi investiții în infrastructura de irigații.

La nivel naţional, în perioada comunistă a fost amenajată o suprafaţă de circa 3 milioane de hectare, iar în prezent suprafaţa irigabilă este de 1 milion de hectare, potrivit datelor de la Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare. Prea puțin, spune europarlamentarul Daniel, Buga, vicepreședinte al Cimisiei Agri, din Parlamentul European. 

”Nu banii au fost o problema, ci lipsa unui management eficient. E un handicap al politicienilor care au gestionat acest Minister al Agriculturii si nu au reusit sa dezvolte sistemul de irigații. Avem 12,5 miliarde de euro care nu sunt folosiți în politica de coeziune, ar fi putut sa foloseasca,  puteau fi programe regândite cu Bruxelles-ul. dar nu au facut-o.”, a declarat Daniel Buda.

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, și-a propus ca pentru anul 2022 să finalizeze 22 de noi investiții în infrastructura. Potrivit acestuia, noua lege a irigațiilor va permite fermierilor să realizeze sisteme locale de irigații, dar să beneficieze și de compensarea până la 50 la sută a energiei electrice pentru irigat. 

”România are un potențial de a iriga milioane de hectare. Din păcate infrastructura nu este la un nivel care să permită irigarea eficientă a apei. 500 de milioane de euro pentru dezvoltarea sistemului de irigații, iar sute de milioane vor fi puse la dispoziția fermierilor în perioada următoare. Acești bani sunt preconizați să fie în planul național strategic. Fac parte din banii pentru agricultură în România, în următorii 7 ani. Sunt bani care vor fi la dispoziția noastră.”, a adăugat europarlamentarul.

Un miliard de euro trebuia să investească România în irigaţii între 2016 și 2020. Finanţarea era stabilită prin lege. Până acum s-a investit cel mult 20% din această sumă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE