Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scandalul legumelor stropite cu soluții toxice: când și cum ne poate fi pusă sănătatea în pericol

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, amenință cu tăierea subvențiilor fermierii care stropesc legumele cu substanțe toxice în concentrație prea mare, după ce doi legumicultori din Buzău ar fi pus în vânzare legume stropite cu produse chimice. Substanțele erau folosite pentru grăbirea creșterii și coacerii legumelor. Polițiștii l-au prins în flagrant și pe bărbatul care furniza soluțiile. Petre Daea a spus în direct la Euronews că nu știe ce cantitate de legume contaminate au ajuns în piețe.

În schimb, Aurelia Surdu, șefa Laboratorului pentru controlul pesticidelor în plante și produse vegetale și produse vegetale în cadrul Autorității Naționale Fitosanitare, l-a contrazis pe ministrul Agriculturii, spunând că măsura tăierii subvenției există deja, iar inspectorii fac verificări în țară la registrele de tratamente.

În direct la Euronews România, Aurelia Surdu a explicat că în laboratoare sunt analizate zeci de probe în cazul unor legume tratate cu pesticide, peste limita admisă de lege.

”La momentul actual a intrat în laborator un număr de aproximativ 80 de probe, ceea ce înseamnă că sunt 80 de fermieri care au scos tomate românești pe piață, în general din zona Olt, Dolj. Destul de puțini față de cât urmează să apără

Din aceste 84 de probe, în urmă analizelor, la momentul actual, nu am găsit probe neconforme, în sensul că nu am găsit reziduuri de pesticide care să aibă valori ale limitelor maxime admise mai mari decât limite maxime admise prevăzute de legislație”, a menționat Autorității Naționale Fitosanitare.

Condițiile în care pesticidele nu dispar de pe fructe și legume

”Produsele de protecție a plantelor care conțin aceste substanțe active, în momentul în care sunt autorizate pe piață în urma unor studii făcute de autoritatea europeană au niște timpi de pauză. Pe eticheta fiecăruia scrie doza cu care se tratează și timpul de pauză.

Timpul de pauză este calculat în urma studiilor între tratament și recoltare. Dacă pe produs scrie că în șapte zile de la tratament, nu ai voie să le recoltezi și să le pui pe piață, înseamnă după acele șapte zile, produsul este bun pentru consum. Pesticidele au acest rol de a se metaboliza în plante”, a explicat Aurelia Surdu, în direct la Euronews România.

Producătorii adună mai repede recolta și nu respectă regulile de folosire a pesticidelor

”Pesticidul îl găsim în valori mai mari în situația în care nu se respectă doza și nu este respectat acest timp de pauză. Uneori poate fi la unele pesticide și de 14 de zile și de 20 de zile.

În cazul în care producătorul nostru se grăbește, recoltează mai repede și pune produsul pe piață, o să găsim pesticidul respectiv în produs. Dacă nu se respectă doza și se exagerează, dispare într-un timp foarte lung și ele ajung pe piață pentru că ei nu le țin lună. Ei le recoltează și nu ajunge ca planta să metabolizeze toată cantitatea.

Trebuie respectată acea doză care în urma studiilor este eficientă și respectă și aceste limite maxime”, a menționat șefa Laboratorului pentru controlul pesticidelor în plante și produse vegetale și produse vegetale în cadrul Autorității Naționale Fitosanitare.

Ministrul Petre Daea, contrazis de specialiști privind măsura de tăiere a subvenției

Întrebată despre anunțul ministrului Agriculturii, Petre Daea, despre tăierea subvențiilor în cazul fermierilor care folosesc prea multe pesticide, Aurelia Surdu a afirmat că astfel de măsuri există deja.

”Știu că există pentru că în acest program, una dintre condiții este utilizarea produselor de protecție autorizate. Din câte știu, inspectorii merg și fac controale la registrele de tratamente. În momentul în care se depistează în produs un pesticid neautorizat, se iau și astfel de măsuri.

Cu măsurile de ocupă în teritoriu inspectorii, ce ține de partea de laborator”, a precizat ea.

Folosirea de teste rapide în piețe pentru depistarea pesticidelor, ineficientă. Expert: ”Ai un test pentru patru substanțe. Ele sunt sute”

”Nu există teste rapide pentru reziduuri de pesticide nicăieri în lume. Nu există echipamente care să facă test rapid. Imaginați-vă că pentru o analiză de reziduuri de pesticide înseamnă analiza a 374 de substanțe active, fiecare cu specificitatea ei.

S-a încercat pentru un număr limitat de substanțe active, dar nu s-a reușit. Știu firme mari cu aparatură care au încercat să facă. Nici nu era eficient. Ai un test pentru patru substanțe. Ele sunt sute. Trebuie să le cuantifici.

Asta se face numai prin tehnici de cromatografie și analize foarte laborioase. Așa se face la nivelul UE și întregii lumi. Sunt sute de substanțe active. Pe fiecare trebuie să o luăm și să vedem în ce cantitate”, a menționat Aurelia Surdu, șefa Laboratorului pentru controlul pesticidelor în plante și produse vegetale și produse vegetale în cadrul Autorității Naționale Fitosanitară.

De asemenea, ea a amintit că în 2022 au fost depistate de laboratoare ”18 probe neconforme din aproximativ 1700 de probe analizate”.

”Noi controlăm stric piața autohtonă. Produsele de import și din piața comunitară sunt analizate de laboratoarele din cadrul ANSVSA”, a mai spus ea.

Europarlamentar PNL Daniel Buda cere explicații Comisiei Europene privind folosirea pesticidelor în agricultură

Invitat la dezbaterea din studioul Euronews România, europarlamentarul liberal Daniel Buda, vicepreședinte în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, a anunțat că vrea să obțină informații de la Comisia Europeană în legătură cu folosirea pesticidelor în agricultură la nivel european.

”Am să pun o întrebare Comisiei Europene legat de gradul de neconformitate a produselor vizazi de aceste controale care sunt făcute și la nivelul celorlalte state membre. Vreau să am această informație despre ce se întâmplă în celelalte state membre.

România folosește până la 700 de grade de pesticide pe hectar. Olanda folosește 7.900 de grade de pesticide pe hectar. Mă îndoiesc că acolo gradul de neconformitate nu este mai mare decât în România, dar vreau să am aceste informații”, a afirmat europarlamentarul, la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE