Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prima florărie sustenabilă, cu ajutorul fondurilor europene, la Iași

Iașiul are prima florărie sustenabilă din Moldova. Plantele și florile sunt crescute fără pesticide sau îngrășăminte, pentru aranjamente nu se folosesc bureți care poluează, iar consumul de apă este redus la minimum. Proprietari sunt doi tineri care au luat fonduri europene pentru o florărie prietenoasă cu mediul.

Au obținut 25.000 de euro din fonduri europene

În mod normal, pentru un astfel de aranjament s-ar fi folosit silicon, care nu este, însă, deloc prietenos cu mediul. Este principalul motiv pentru care Cristina folosește sârma. Aceasta poate fi reutilizată. De altfel, tânăra și soțul ei își propun să nu afecteze natura. Cei doi au studiat Peisagistica, iar de curând au obținut 25.000 de euro din fonduri europene.

Iosif Păduraru, antreprenor: „De la bun început proiectul a fost scris ca și o florărie sustenabilă și m-am axat foarte mult pe sustenabilitate și acum asta facem. Cu ajutorul fondurilor reușim să facem acest lucru, deoarece tot ce ține de eco-friendly, sustenabil, biodegradabil, din păcate, are un preț mai ridicat față de celelalte normale. Un astfel de aranjament costă o sută de lei. Dacă ar fi fost folosit buretele clasic, prețul ar fi scăzut cu aproximativ zece lei, însă natura ar fi avut mai mult de suferit.”

Potrivit specialiștilor, un buchet de flori poate avea impact negativ asupra mediului. Totul depinde de modul în care sunt procurate plantele și cum au fost manevrate.

Iosif Păduraru, antreprenor: „Ne-am inspirat din afară foarte mult. Chiar în zonele din Japonia sau China, unde acolo este o problemă foarte mare cu poluarea, și au tot felul de modalități de a evita cât mai mult de a polua mediul.”

La nivel mondial, în industria floriculturii sunt folosite peste 100.000 de tone de plastic

Cristina Păduraru, designer floral: „Este destul de greu. Nișa pe care noi am pornit să mergem este riscantă, deoarece suntem la început și subiectul sustenabilitate este la început în România și este, practic, o dublă provocare: să ne educăm și pe noi și clienții noștri, comunitatea noastră, dar noi vedem potențial.”

Potrivit statisticilor, la nivel mondial, în industria floriculturii sunt folosite peste 100.000 de tone de plastic, dintre care doar 30 sunt reciclate. România reciclează cam 1 la sută din produsele care pot fi reutilizate. Materialele plastice au nevoie de aproximativ 500 de ani pentru a se degrada.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE