Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Etichetele bio sau eco înșelătoare aduc amenzi de până la 50.000 de lei

Cei care etichetează nejustificat produsele, folosind eco sau bio, riscă amenzi de până la 50.000 de lei. Din 2021, în România a intrat în vigoare regulamentul european prin care produsele ecologice trebuie să se supună unor reguli stricte iar acum amenzile vor fi și mai mari.

Amenzile sunt mai mari

La începutul lunii februarie amenzile date celor care încearcă să înșele consumatorii s-au înzecit. De la cel puțin 2500 de lei până acum, la cel puțin 50.000 lei pentru marii operatori, în funcție de cifra de afaceri.

Horia Constantinescu, ANPC: „Orice afirmație înșelătoare, orice practică comercială înșelătoare sau incorectă în raport cu consumatorii a fost și este în continuare sancționată. La acest moment nu cred că ne confruntăm cu o avalanșă de astfel de situații, nu este nimic notabil. Dacă sporadic s-au aplicat sancțiuni, cu siguranță acestea nu au reprezentat un mod neapărat generalizat.”

Unele produse cu etichetă înșelătoare vor fi reîmpachetate

În momentul în care produsele cu etichetă înșelătoare vor fi găsite pe raft, acestea vor fi îndepărtate, iar producătorii amendați. Pentru a nu încuraja risipa, dacă produsele nu reprezintă un pericol, ele se vor întoarce pe raft reîmpachetate.

Dar care este diferența între eco, bio și organic?

Bio înseamnă creșterea produselor fără pesticide sau îngrășăminte, eco sunt metodele de cultivare care au un impact mai mic asupra mediului, iar organice sunt produsele crescute fără aditivi hormonali. Dar în unele cazuri, găsim produse pe care scrie bio sau eco, fără ca acestea să fie așa. Iar natural sau de la țară, nu semnifică nimic din punct de vedere legal.

Ioan Ladoși, Asociația producătorilor de carne de porc: „Nu este exclus să ajungă pe raftul magazinelor cu astfel de denumire. Dar dacă ne uităm mai atent și sunt multe produse, cele mai multe din ele ambalate, care spune produs ecologic. Dacă ne uităm ce a înțeles acel comerciant prin produs ecologic, o să vedem descrierea cu litere foarte mici care spune că această carne nu conține E-uri. Ori acesta nu este un produs ecologic.”

Costurile de producție pentru o firmă eco pot să fie și de patru ori mai mari decât pentru un produs normal.

Ioan Ladoși, Asociația producătorilor de carne de porc: „În mod normal nu poți să găsești la raft un produs eco care să fie mai scump cu doi lei decât cel standard. Pentru că aia înseamnă că nu e eco. Înseamnă că e numai eticheta și numai o joacă de marketing.”

Cum ne dăm seama care produse sunt bio

Cel mai important aspect al produselor bio este trasabilitatea lor. Fiecare componentă trebuie să îndeplinească un set de reguli stricte.

Marian Cioceanu Asociația BIO: „Adică de la sămânță, până la pâinea din raft, trebuie să știu exact cine ce a produs și dacă există o problemă la produsul de la raft bio pot să merg pe această trasabilitate în spate și să identific cel care a produs această problemă.”

Există o metodă clară prin care ne putem da seama dacă un produs este bio cu adevărat. O etichetă cu o frunză verde și un cod specific. Iar cel care folosește nejustificat aceste simboluri riscă practic soarta firmei proprii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE