Un zâmbet poate face minuni. Iar zâmbetul pe care îl afișează Chef-bucătar Nina Rus este pură terapie, pentru că înseamnă și o oglindire a unui om generos și talentat. În urmă cu 15 ani, ea și soțul au pornit o mică afacere, punând pe picioare o păstrăvărie. Locul a devenit între timp un etalon al excelenței culinare. Povestea s-a scris în localitatea Romuli, din județul Bistrița-Năsăud.
Natura le-a fost alături în această poveste
Nina Rus este chef-bucătar, antreprenoare și promotoare a gastronomiei tradiționale din Țara Năsăudului. Tocmai entuziasmul cu care a promovat bucatele din zona ei, inclusiv într-un concurs televizat, i-a adus și admirația publicului. Succesul însă nu a venit peste noapte. A fost nevoie de 15 ani de muncă pentru ca acum Nina și soțul ei să aibă o păstrăvărie, un restaurant și o pensiune în localitatea Romuli, din Bistrița Năsăud. În timp, afacerea a devenit însă o poveste de viață care inspiră. Natura le-a fost alături în această poveste, pentru că păstrăvăria este alimentată cu apă proaspătă venită la un izvor natural din inima munților.
„Toate costumele populare sunt foarte valoroase pentru mine”
Povestea Ninei are însă multe laturi. Ce te impresionează imediat când o cunoști este, pe lângă un zâmbet superb, portul popular care, de fapt, este o mică parte din colecția pe care o arată inclusiv turiștilor.
„Toate costumele populare sunt foarte valoroase pentru mine, asta ne reprezintă pe noi și cum zicem noi aici, cu astea ne fălim noi, cu costumele populare, pentru că atunci când e sărbătoare ori ceva eveniment important ne îmbrăcăm în costume populare. Și le păstrăm cu sfințenie pe cele vechi, pentru că au și valoare sentimentală, dar au și pânza care nu se mai găsește, pentru că bunicile și străbunicile noastre au țesut la război, cum se spune. Acum nu mai țese nimeni, ne-am mai domnit”, ne-a povestit Nina Rus.
Însă dacă tot vorbim despre colecții, cea mai prețioasă este de fapt cea formată din bunătățile care ies din mâinile Ninei. Este deja cunoscută pentru preparatele de pește. Am testat și vă asigurăm că ies minuni din mâinile ei.
Pâinea pregătită în casă de chef Nina este deliciul suprem
„Am și cuțite foarte multe și colecția mea cea mai valoroasă sunt preparatele pe care le fac zilnic și pe care mi le produc eu. Adică eu le gândesc. Am stat nopți întregi în bucătărie singură ca să pot să lucrez, să nu mă deranjeze nimeni, să-mi fac anumite preparate și să știți că de multe ori nu au fost pe gustul meu, am muncit degeaba, dar mi-au dat așa ca un avans, ca să pot să mai fac și să încerc până am ajuns la gustul perfect”, spune Nina Rus, chef-bucătar.
Pâinea pregătită în casă de chef Nina este deliciul suprem care completează diversele tipuri de icre. Dacă vi se pare un clișeu formularea „paradis culinar”, să știți că nu este. Ce am degustat noi chiar așa poate fi descris.
„Sunt produse înregistrate la OSIM, pentru că am vrut să fie marca mea proprie”
Nina Rus, chef-bucătar, colecționară de costume populare: „Este și păcat să nu facem ceva din păstrăvul ăsta crescut în ape foarte limpezi, curate. Păstrăvul nu trăiește într-o apă murdară și atunci eu m-am gândit să valorific cumva păstrăvul, așa că am inventat și sunt produsele mele proprii: zacusca cu păstrăv afumat, salata de icre care este cu trei tipuri de icre, pasta de păstrăv. Sunt produse înregistrate la OSIM, pentru că am vrut să fie marca mea proprie. Și avem și fillet-ul de păstrăv cu semințe de pin și migdale, afumat. Pernuțe picante, chifteluțe, baghețelele. Mai avem o sumedenie de produse, pe care tot din păstrăv le facem”.
Ce învățăm de la un chef-bucătar precum Nina Rus? În primul rând că pasiunea și harul trebuie să fie dublate și de generozitate. Și că un zâmbet oferit cu delicatețe turiștilor face minuni. Dar, și probabil cel mai important, să nu uiți niciodată să rămâi un om modest, oricât success ai avea.
