Cum a devenit doamna Sveta ambasadoarea dulcețurilor de smochine din Svinița | „Oamenii României frumoase”

Lichior de smochine, cognac de smochine, țuică de smochine și... dulceață de smochine. Sunt produse pe care le întâlniți la tot pasul în localitatea Svinița, din județul Mehedinți. Acolo, echipa Euronews a întâlnit-o pe Sveta Bergovic, unul dintre locuitorii care au perfecționat arta fabricării dulcețurilor perfecte. Materia primă este, desigur, smochina.

Svinița este o comună cu 99% comunitate sârbă

Dacă mergi de-a lungul Dunării, plecând de la Cazane, ajungi într-o localitate pe care noi am perceput-o ca pe un mic paradis. Un paradis al smochinelor, mai exact. Suntem la Svinița, o comună care numără 900 de locuitori.

VEZI GALERIA
4 imagini

„Svinița este o comună cu 99% comunitate sârbă, de asta suntem foarte mândri, suntem un singur sat, în județul Mehedinți, unde vorbim limba sârbă, o limbă sârbă aparte, a noastră, care este foarte veche, păstrată de la strămoșii noștri”, spune Sveta Bergovic.

Aici, cei mai mulți localnici au dezvoltat o mică afacere pornind de la smochine. De altfel, în timpul verii, Svinița are și un Festival al Smochinelor. Într-un fel sau altul, arbustul s-a adaptat perfect în climatul de la Clisura Dunării și nu sunt puțini turiștii care vin aici tocmai în căutarea produselor locale făcute din deliciosul fruct. Asta dincolo de superba natură din zonă.

„Smochinul este o plantă care e foarte veche aici pe Clisura Dunării”

„Smochinul este o plantă care e foarte veche aici pe Clisura Dunării. Avem foarte mulți turiști care vin și se bucură la Festivalul smochinelor, chiar și când nu-i Festivalul smochinelor avem foarte mulți turiști”, ne-a mai spus Sveta Bergovic.

Smochinele de aici de la Svinița sunt unele speciale. Semințele au fost aduse în zona Clisurii în urmă cu sute de ani de turci. Rețeta nu este complicată, ce contează însă este să folosiți acest tip de smochină din livezile locului. Iar din mâinile doamnei Sveta ies numai minunății.

„Smochinele se culeg, se spală, se taie codițele foarte finuț, se pune prima dată și se face siropul cu apă și după aceea se pun smochinele. Dacă la două kilograme de smochine se pune un kilogram de zahăr și jumătate de litru de apă.

Și mai e ceva, e o smochină specială de Svinița, are o textură aparte...

O comunitate de oameni care au știut cum să-și creeze o identitate puternică

Sunt de o culoare mov. Ele sunt rămase aici de pe timpul turcilor, de acum 300 de ani în urmă. Am avut aici la Orșova, înainte de a se face Porțile de Fier, Ada Kaleh, păcat că nu mai este, de la ei cred că ne-au rămas și smochinul, și strugurii”.

Puneți Svinița pe hartă când vă faceți planuri de vacanță. Oameni ca doamna Sveta vor avea grijă să vă simțiți alintați. Veți descoperi o comunitate de oameni care au știut cum să-și creeze o identitate puternică inclusiv pornind de la ceea ce le-a oferit natura

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE