Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Făina de greieri a apărut în România. Cât costă un kilogram?

Din 24 ianuarie veți putea găsi alimente pe rafturile supermarketurilor care conțin făină de greieri de casă în lista de ingrediente. Intră în vigoare regulamentul european care a recunoscut făina de greier drept aliment.

Cât costă făina de greieri?

În magazine au început să se găsească alimente care conțin făină de  greieri de casă în lista de ingrediente. Asta după ce tocmai a intrat în vigoare regulamentul european care a recunoscut făina de greier drept aliment.

Prețul acestui tip de făină îl face greu accesibil, însă, pentru majoritatea românilor. Beneficiile pentru sănătate ar fi pe măsura costului ridicat, transmit nutriționiștii.

Brioșe din făină de greiere

Mircea este student la Inginerie Alimentară și este unul dintre primii români care a gătit cu făină de greiere. A făcut brioșe și a participat la o competiție în care au fost premiate produsele neconvenționale.

„Este un gust acceptabil, poate duce puțin spre gustul de nucă, dar doar pentru mine. Nu știu părerea celorlați. Ne-am focusat pe înlocuirea unei materii prime convenționale și am mers pe premisa asta pentru a obține un produs care să aducă un aport în plus de proteine față de produsele obișnuite, existente pe piață”, a povestit Mircea pentru Euronews România.

Rețeta studenților a fost creată cu 10% făină de greiere, restul fiind făină albă, de grâu. Potrivit ambalajului, făina de greiere conține proteine de aceeași calitate ca și carnea de vită și are mai mult omega-3 și omega-6 decât somonul.  Pentru a descoperi impactul complet al acestui produs asupra organismului ar fi nevoie de mai multe studii de lungă durată.

„Are un conținut de proteine mai ridicat decât carnea, dar în același timp suntem la începuturi. Nu știm cam tot ce poate să aibă această faină de greiere, ce impact să aibă această faină de greiere”, explică Mircea Oroian, decanul facultate Inginerie Alimentară.

Românii rămân reticenți

Studii în laborator s-au făcut totuși, iar făina de greiere a primit avizul Autorității Europene pentru siguranța alimentară, una dintre cele mai riguroase instituții din domeniu alimentar. Comisia Europeană a aprobat anul trecut comercializarea greierilor de casă ca aliment nou în Uniunea Europeană, însă s-a lovit de reticența cumpărătorilor.

„Să ne întoarcem puțin în timp în urmă și să ne gândim la alte alimente care nu făceau parte din obișnuința nutrițională a românilor. Avocado, nu am crescut nici unii cu avocado, dar acum avocado se află pe masa românilor și este preferat. Cred că aceste variante alternative și asta nu este singura își vor face loc pe masa românilor.  ” spune Dr. Florin Ioan Bălănică, Doctorand în Specialitatea Endocrinologie.

Prețul mare ar putea însemna un impediment pentru mulți dintre români. 100 de grame se vînd cu aproximativ 96 de lei în România. În cele mai multe cazuri, făină din greieri se folosește în combinație cu un alt tip de făină.

Câte insecte sunt comestibile și acceptate de UE

Comisia Europeană a autorizat anul trecut comercializarea greierilor de casă, Acheta domesticus, ca aliment nou în Uniunea Europeană. Sunt patru insecte aprobare de consum.

Cel mai recent a fost aprobată pentru consum larva gândacului de bălegar. Pe listă se mai află lăcusta migratoare și viermele de făină.

În vara anului trecut, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a îndemnat românii să nu consume făina de greieri, mai ales că românii au o mâncare tradițională deosebit de gustoasă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE