Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un an dificil pentru producția de tomate. Legumicultorii se plâng că producția este întârziată

Legumicultorii din Dolj se plâng că anul acesta vremea capricioasă a întârziat coacerea legumelor și a fructelor cu cel puțin o lună. Din cauza diferențelor de temperatură, în unele zone plantele s-au îmbolnăvit și au trebuit scoase și înlocuite, ceea ce înseamnă cheltuieli suplimentare. Cei care au solarii speră să primească subvenții de la Guvern care să le amortizeze cheltuielile

În comuna doljeană Teasc, Iancu Chiroiu în vârstă 63 de ani, este pensionar și se ocupă cu legumicultura. El spune că anul acesta la producția de roșii a avut o întârziere de aproape o lună. Vinde un kilogram cu opt lei, dar tot nu-și recuperează cheltuielile. Speranța lui este programul ”Tomata” și așteaptă să scoată banii la toamnă când speră că va încasa subvenția.

Iancu Chiroiu, legumicultor: ”Noi muncim pentru proiectul ăla pe care-l avem, așa n-avem nici un venit. De astă iarnă din ianuarie, să le bagi căldură, să le faci…”

Ca să aibă producție bună, Iancu Chiroiu și soția muncesc cât este ziua de mare pentru că în curte au mai multe solarii cu roșii. Domnul Iancu are experiență pentru că plantează roșii în solar încă din copilărie.

Iancu Chiroiu, legumicultor: ”Aoleu, păi de dimineață când te scoli la șapte până seara, ce faci? Ba bagă apă, ba bagă toate. Nu că nu îl am numai pe ăsta, am în vale în colo în jos iară. (Reporter: De cât timp puneți roșii?) Eeee, de când mă știu eu, de eram așa. Am 63 de ani și de când erau ai bătrâni.”

Și Florin Tomescu este unul dintre producătorii tineri de tomate din județul Dolj. Locuiește și plantează roșii împreună cu soția în comuna Mischii. A început să facă solarii în urmă cu doi ani.. Anul trecut a beneficiat și de programul Tomata, iar anul acesta vede subvenția ca pe o salvare, pentru că nici pe el vremea nu l-a ajutat prea mult cu prima producție, deși a investit și într-o folie termică.

Florin Tomescu, legumicultor: ”Am început deja să culegem. Beneficiem de programul Tomata. Este un program care în mare parte ne ajută cu cheltuielile. Sperăm să ne ajute anul acesta. A fost un an greu și din cauza climatului, ziua au fost temperaturi ridicate, noaptea foarte scăzute. De obicei temperatura când este foarte scăzută planta intră în regres și nu mai crește, efectiv rămâne la același stadiu. Și eu cu folia aceasta termică, m-a ajutat cât de cât ca planta să nu intre în acel regres. Planta intrând în regres după aceea intervin și bolile.”

Florin Tomescu este singurul producător din Mischii care are roșii de vânzare, pentru că la ceilalți vecini ai săi tot legumicultori tomatele sunt toate verzi. Dar chiar și așa și el are însă întârzieri cu producția de trei săptămâni. Valorifică marfa la poartă, cu șapte lei kilogramul, și se așteaptă ca prețul să scadă și mai mult în perioada imediat următoare.

Florin Tomescu, legumicultor: ”Eu cred că se va ajunge la trei lei cât de curând. Deja sunt cei care dau en-gros, le dau cu trei lei și cât de curând o să ajungă prețul, cei care vând ca mine să le dea cu trei lei la masă pentru că sunt foarte multe roșii pe piață. Vă acoperă cheltuielile un astfel de preț? Niciodată. Și atunci? Atunci rămâne programul Tomata, ne scoatem o parte din cheltuieli, încercăm să ne îmbărbătăm și să o luăm de la capăt și să credem că anul viitor va fi mai bun.”

Ajutorul de minimis pentru programul Tomata 2023 este stabilit la un cuantum de 3.000 de euro per beneficiar eligibil, cu o suprafață minimă de 1.000 de metri pătrați de solar sau seră și care valorifică minim trei kilograme de roșii pe metrul pătrat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE