Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Astronautul american Bill Anders a murit într-un accident aviatic. El e autorul celebrei fotografii "Earthrise", făcută din spațiu

Astronautul american Bill Anders a murit după ce avionul de mici dimensiuni pe care îl pilota s-a prăbușit în mare, în apropiere de țărmul statului Washington, din zona insulelor San Juan. Doar el se afla în aparatul de zbor de tip Beech A45, iar sesizarea prăbușirii a venit în jurul orei locale 11:40.

Astronautul american Bill Anders a murit într-un accident aviatic

El a pilotat modulul lunar în cadrul misiuni Apollo 8, în timpul căreia a făcut celebra fotografie denumită 'Earthrise'. Poza, realizată în Ajunul Crăciunului din 1968, arată așa-zisul răsărit al planetei Pământ, văzut de pe suprafața Lunii.

Bill Anders a descris mai târziu fotografia drept cea mai mare contribuție a sa la programul spațial. Poza emblematică este deseori folosită de activiștii de mediu pentru a aduce în centrul atenției efectele schimbărilor climatice asupra Terrei.

"Familia este devastată. A fost un pilot grozav și ne va lipsi teribil", a spus fiul său, locotenent-colonel în retragere al forțelor aeriene, Greg Anders, citat de Associated Press.

"Bill Anders ne-a schimbat pentru totdeauna perspectiva asupra planetei noastre și asupra noastră, cu celebra sa fotografie Earthrise, realizată în timpul misiunii Apollo 8. El a fost o sursă de inspirație pentru mine și pentru generații de astronauți și exploratori. Gândurile mele sunt alături de familia și prietenii săi", a postat senatorul Arizonei, Mark Kelly, care a fost și el astronaut al NASA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE