Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Balonul de deasupra SUA era echipat pentru spionaj. Putea intercepta comunicațiile și făcea parte dintr-o flotă numeroasă

Balonul Chinei, care a fost doborât recent de armata americană, era unul de spionaj, susține Washingtonul. El avea la bord tehnologie de monitorizare a comunicațiilor, afirmă Departamentul de Stat.

Balonul făcea parte dintr-o flotă de vehicule aeriene care au zburat deasupra a peste 40 de țări de pe cinci continente. Administrația SUA, care a recuperat resturile acestuia, anunță că instrumentele găsite nu sunt în nici un caz unele meteorologice. El era echipat cu panouri solare suficient de mari pentru a produce energie care alimenta senzorii de colectare a informațiilor. SUA anunță că au reușit să împiedice balonul să intercepteze comunicațiile americane.

Balonul "era echipat cu panouri solare suficient de mari pentru a furniza energia necesară care să facă să funcţioneze captatoare multiple care colectează informaţii", a mai precizat el.

Washingtonul a doborât sâmbătă, în largul coastei sale la Atlantic, un balon care a survolat situri militare şi care a fost numită de Beijing aeronavă "civilă utilizată în scopuri de cercetare, în principal meteorologice".

Această dispută diplomatică l-a determinat pe şeful diplomaţiei americane Antony Blinken să amâne o vizită în China.

SUA estimează că balonul era controlat de armata chineză şi făcea parte dintr-o flotă de baloane trimise de Beijing deasupra a peste 40 de ţări de pe cinci continente, în scopuri de spionaj.

"Suntem convinşi că fabricantul balonului are o legătură directă cu armata chineză", a adăugat acest înalt responsabil.

El a indicat că Washingtonul ar lua în calcul eventuale măsuri împotriva responsabililor chinezi cu legături cu balonul, ceea ce ar putea însemna posibile sancţiuni pe viitor.

Autorităţile americane fac în continuare eforturi de a recolta resturile balonului în Atlantic, în apropiere de coastele Carolinei de Sud.

Mai devreme joi China a confirmat că refuzat un apel telefonic al şefului Pentagonului Lloyd Austin sâmbătă, la puţin timp după distrugerea balonului.

"Acest act iresponsabil şi grav eronat nu a creat un climat propice dialogului şi schimburilor între cele două armate", a precizat Ministerul chinez al Apărării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE