Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China înregistrează prima scădere a populației din ultimele decenii

China a anunțat primul declin demografic din ultimele decenii, în condițiile în care cea mai populată națiune din lume îmbătrânește, iar rata natalității scade, conform Associated Press.

Politica copilului unic

Biroul Național de Statistică a raportat marți că țara avea cu 850.000 de persoane mai puțin la sfârșitul anului 2022 decât în anul precedent. Numărătoarea include doar populația din China continentală, excluzând Hong Kong și Macao, precum și rezidenții străini.

Bărbații au depășit numărul femeilor cu 722,06 milioane la 689,69 milioane, un rezultat al politicii stricte a copilului unic, care s-a încheiat oficial abia în 2016, și al preferinței tradiționale pentru ca urmașii de sex masculin să ducă mai departe numele familiei.

De când a renunțat la această politică, China a încercat să încurajeze familiile să aibă al doilea sau chiar al treilea copil, cu puțin succes, reflectând atitudinile din mare parte din Asia de Est, unde ratele natalității au scăzut vertiginos. În China, cheltuielile legate de creșterea copiilor în orașe sunt adesea citate drept o cauză.

Statisticile au arătat, de asemenea, o urbanizare în creștere într-o țară care, în mod tradițional, a fost în mare parte rurală. Pe parcursul anului 2022, populația urbană permanentă a crescut cu 6,46 milioane, ajungând la 920,71 milioane, adică 65,22%, în timp ce populația rurală a scăzut cu 7,31 milioane.

Economia Chinei

China a fost mult timp cea mai populată națiune din lume, dar se așteaptă ca în curând să fie depășită de India, dacă nu a fost deja depășită. Conform estimărilor, populația Indiei se ridică la peste 1,4 miliarde de locuitori și continuă să crească. 

Tot marți, biroul a publicat date care arată că anul trecut creșterea economică a Chinei a scăzut la al doilea cel mai scăzut nivel din cel puțin patru decenii, sub presiunea controalelor anti-virus și a prăbușirii sectorului imobiliar.

A doua economie a lumii a crescut cu 3% în 2022, mai puțin de jumătate din procentul de 8,1% înregistrat în anul precedent, arată datele.

Aceasta a fost a doua cea mai mică rată anuală cel puțin din anii 1970, după scăderea la 2,4% în 2020, la începutul pandemiei de coronavirus, deși activitatea se relansează după ce au fost ridicate restricțiile care au ținut milioane de oameni acasă și au declanșat proteste.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE