Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Miza discuției lui Volodimir Zelenski cu Xi Jinping. Analist: ”China își face propriile sale jocuri în regiune și miza este excluderea americanilor”

Alexandru Georgescu, analist de politică externă, a declarat, în direct la Euronews România, că, prin discuțiile purtate cu Volodimir Zelenski, președintele chinez Xi Jinping vrea să cimenteze rolul Chinei ca potențial mediator, iar în cazul unui succes diplomatic, ”miza este excluderea americanilor” de la masa negocierilor.

Convorbirea telefonică dintre Volodimir Zelenski și Xi Jinping arată că Beijingul vrea să-și consolideze postura de mediator în războiul din Ucraina.

”Indiferent de rezultatul acestor procese de pare pe care le intermediază, China câștigă două lucruri; pe de o parte, cimentează ca potențial mediator, moderator, factor neutru în lume un arbitru al lumii care poate să pună ordine în anumite lucruri.

În al doilea rând, reușește să excludă de la aceste negocieri pe americani și, prin urmare, le diminuează lor poziția în lume, statura. Pentru a avea lumea multipolară pe care China și-o dorește, nu este suficient doar ca China să crească din punct de vedere economic și militar. Trebuie și ca SUA să scadă în anumite privințe sau să aibă un declin relativ, dacă nu absolut”, a precizat Alexandru Georgescu, la Euronews România.

”China își face propriile sale jocuri în regiune și miza este excluderea americanilor și nu includerea lor la masă”, a adăugat el.

Analistul a amintit că Beijingul ”a devenit un mediator în această relație, după ce a propus de la bun început câteva formule, inclusiv cele 12 puncte ale unui plan de pace” în cazul Ucrainei.

De asemenea, Alexandru Georgescu a vorbit despre deteriorarea relațiilor dintre SUA și China încă din timpul administrației Trump și de acutizarea acestora în mandatul democratului Joe Biden.

”Diferențele dintre Washington și Beijing la nivel de perspectivă care au intrat într-o divergență majoră odată cu administrația Trump și, contrar așteptărilor, când a venit administrația Biden, din motive logice din punct de vedere politic s-au acutizat.

Ați văzut întâlnirile dintre Antony Blinken și omologul său chinez în Alaska. A fost o întâlnire extraordinar de dură și de nediplomatică”, a precizat el.

”Deși se prezintă neutră, China are puncte de vedere care favorizează poziția Rusiei”

Totodată, analistul de politică externă este de părere că Volodimir Zelenski a știut, în timpul conversației telefonice cu Xi Jinping, că ”vorbește cu liderul unei mari puteri, o țară care este o putere economică și una militară în devenire, o țară care anumite pârghii asupra Rusiei”.

”În același timp trebuie să fie conștient că China este o țară eminamente pragmatică și că China, prin declarațiile sale care nu au fost vădit antiucrainene niciodată, nu au recunoscut nici anexarea ilegală a peninsulei Crimeea, n-au recunoscut nici anexarea republicilor separatiste.

În același timp, principiile enunțate de chinezi și chiar în cele două sesiuni recente la Congresul și Comitetul politc, pentru pacea din Ucraina sunt contrare pozițiilor actuale ale Ucrainei”, a explicat el.

China n-ar intra în negocieri de pace în Ucraina cu Rusia încă sancționată

”Ce spun chinezii: că nu se poate intra în negocieri majore cu Rusia încă sancționată; asta spun și rușii.

Sancțiunile unilaterale nu își au locul în lume. SUA și aliații au acționat în afara sistemului Națiunilor Unite unde trebuiau să existe și acordul Chinei și al altora care nu ar fi venit.

Faptul că rezolvarea diferențelor în regiune trebuie să se facă ținând cont de realitățile geopolitice de la fața locului, ceea ce înseamnă că Rusia nu mai dă înapoi teritoriu.

Ori, asta nu este poziția ucrainenilor a început să se transforme, să devină mai realistă pe măsură ce observă pe de o parte o anumită oboseală la partenerii europeni, partenerul american și perspectiva alegerilor de peste doi ani de la americani și intensificarea Ucrainei ca motiv de discordie politică în alegeri și inclusiv factorii militari de la fața locului.

În același timp, China deși, se prezintă neutră, punctele sale de vedere sunt cele care favorizează poziția Rusiei momentan”, a concluzionat el.

Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen n-ar fi convins China

”E mai important ce s-a întâmplat înaintea acestui apel (dintre Zelenski și Xi Jinping, n.red). S-au dus la Beijing președintele francez Emmanuel Macron și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Au fost primiți cum au fost primiți, nu au obținut niciun rezultat.

Președintele Franței în mod tradițional care caută să-și folosească pârghiile pentru a fi la masa oricărei negocieri s-ar fi dus pe vremuri la Washington pentru a avea aceste discuții legate de soarta unei zone importante a lumii, nu la Beijing. Nici nu a obținut ceva acolo decât câteva concesii comerciale cu care chinezii sunt obișnuiți ca parte a oricărui dialog bilateral.

A fost un fel de twist. Pe de parte, chinezii i-au primit pe europeni care au petiționat ca China să-și folosească influența asupra Rusiei și China a refuzat sau a avut o declarație total neutră, care nici nu le dădea dreptate, nici nu infirma ceea ce spuneau. Prin urmare, nu au obținut nimic.

Pe de altă parte, China a inițiat acest demers. A spus că este gata să se implice activ. Nu mai este vorba despre o situație în care China așteaptă ca un moderator pasiv. Vom trimite o echipă la Kiev, vom discuta și cu rușii mai întâi un acord de încetare a focului și după aceea niște negocieri ca să încheiem războiul.

Este o luare de poziție din partea Chinei prin care a exclus toate celelalte puteri pretendente la a avea un loc la masă acolo, fie că vorbim de europeni, de americani, de turci”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE