Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China este "întotdeauna de partea păcii", i-a spus Xi lui Zelenski în prima convorbire telefonică de la începutul războiului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut prima convorbire telefonică de la începutul războiului cu Xi Jinping, în cadrul căreia liderul chinez l-a asigurat pe omologul său ucrainean că "China a fost întotdeauna de partea păcii" și a făcut apel la "negociere".

"În ceea ce privește subiectul crizei ucrainene, China a fost întotdeauna de partea păcii și poziția sa de bază este de a promova un dialog de pace", a relatat presa de stat chineză CCTV.

"Dialogul și negocierea" sunt "singura cale de ieșire" din conflictul cu Rusia, a declarat Xi, potrivit CCTV.

Relația dintre China și Ucraina

La rândul său, Zelenski a avut o convorbire "lungă și semnificativă" cu omologul său chinez și a spus că speră într-un "impuls puternic în dezvoltarea relațiilor bilaterale" între Kiev și Beijing.

Acesta este prima convorbire cunoscută între cei doi de la începutul războiului din Ucraina, la 24 februarie 2022. Ultima lor convorbire a avut loc în iulie 2021.

Zelenski a declarat în februarie că este "necesar" să lucreze cu China pentru a rezolva conflictul cu Rusia. În martie, el și-a reiterat dorința de dialog cu omologul său chinez și a declarat că va "aștepta un răspuns" din partea lui Xi.

În februarie, China a publicat un document în 12 puncte în care își expune poziția privind conflictul din Ucraina. Inițiativa, considerată uneori drept un plan de pace, îndeamnă Moscova și Kievul să poarte discuții. 

De asemenea, documentul se opune oricărei utilizări a armelor nucleare și face apel la toate părțile să respecte integritatea teritorială a tuturor țărilor, inclusiv a Ucrainei.

Beijingul nu a recunoscut demersul lui Putin din septembrie anul trecut de a declara patru teritorii din regiunea ucraineană Donbass ca făcând parte din Federația Rusă, și nici în 2014, când a fost anexată Crimeea.

Guvernul rus a răspuns la document în mod politicos, dar fără entuziasm. "Orice efort care ajută la aducerea acestui conflict pe o cale pașnică merită atenție. Considerăm planul prietenilor noștri chinezi cu mare atenție", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"În acest moment, nu vedem premisele ca această chestiune să ia o cale pașnică".

Noua eră a relațiilor ruso-chineze

Cu toate că a încercat să se poziționeze ca un potențial mediator de pace, China încă nu a condamnat public războiul din Ucraina, și-a sporit foarte mult cooperarea politică și economică cu Rusia în ultimele luni.

Chiar săptămâna trecută, ministrul Apărării Li Shangfu l-a vizitat personal pe Putin, salutând o "nouă eră" în relațiile dintre cele două țări și "depășirea alianțelor politico-militare din epoca Războiului Rece".

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat recent că, dacă China ar începe să furnizeze echipamente militare Rusiei, relația dintre China și UE ar fi grav afectată.

"Vreau să fiu foarte clară", a declarat ea în timpul unei vizite la Beijing la începutul acestei luni, "că înarmarea agresorului este o încălcare clară a dreptului internațional".

"Este agresorul și nu ar trebui să fie niciodată înarmat. Iar acest lucru ar dăuna într-adevăr în mod semnificativ relației dintre Uniunea Europeană și China."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE