Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Lideri europeni, în vizită în Beijing. Ursula von der Leyen: Înarmarea Rusiei ar dăuna relației UE cu China

Doi importanți lideri europeni sunt în vizită oficială în China – președinta Comisiei Europene și președintele Franței. Emmanuel Macron şi Ursula von der Leyen vor discută după-amiază cu președintele chinez la Palatul Poporului din Beijing. Unul dintre subiectele așteptate a fi discutate este războiul din Ucraina. China nu a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia, iar recent liderul chinez a fost la Moscova.

06/04/2023 , 18:00

Ursula von der Leyen: Dacă China oferă sprijin militar Rusiei, relația sa cu UE va fi afectată

Ursula von der Leyen a reiterat joi, în urma întâlnirilor cu președintele Xi Jinping, că furnizarea de echipamente militare Rusiei de către China ar afecta "în mod semnificativ" relația acesteia cu Uniunea Europeană.

"Vreau să fiu foarte clară în această privință, că înarmarea agresorului este o încălcare clară a dreptului internațional. Este agresorul și nu ar trebui să fie niciodată înarmat. Iar acest lucru ar dăuna într-adevăr în mod semnificativ relației UE cu China", a declarat președintele Comisiei Europene reporterilor de la Beijing, potrivit Euronews.

Von der Leyen a avut joi două întâlniri cu Xi Jinping, una desfășurată în format trilateral cu președintele francez Emmanuel Macron și o întâlnire separată, de tip "unu la unu". Ea s-a întâlnit, de asemenea, cu premierul chinez Li Qiang.

"Am subliniat în discuțiile noastre de astăzi că susțin cu fermitate planul de pace al președintelui Zelenski. De asemenea, am salutat unele dintre ideile care au fost prezentate de China. În special cazul chestiunii securității nucleare și reducerii riscurilor și declarația Chinei privind caracterul inacceptabil al amenințărilor nucleare sau al utilizării armelor nucleare", a mai spus Ursula von der Leyen.

Relațiile dintre Uniunea Europeană și China

Uniunea Europeană încearcă să determine China să nu sprijine militar Rusia în războiul din Ucraina. Preşedintele francez spune că Beijingul ar putea juca un rol major în găsirea unei căi de pace în Ucraina. Declarația a venit în timpul unei întâlniri cu premierul Chinei.

”Convingerea mea profundă este că este vorba despre economie, inovare, pace, stabilitate. Oportunitatea de a vorbi despre Ucraina, dar și despre toate conflictele majore și situațiile dificile din întreaga lume. Capacitatea de a împărtăși o analiză comună și de a construi o cale comună este esențială,” a declarat Emmanuel Macron, președintele Franței.

Înainte de a merge în China, președinta Comisiei Europene a lansat un avertisment mai dur. Modul în care China continuă să reacţioneze la războiul lui Putin va fi un factor determinant în viitorul relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi China, a spus Ursula von der Leyen.

Planul de pace al Chinei

Recent, Beijingul a prezentat un document pe care îl numește plan de pace referitor la războiul din Ucraina. Dar chiar dacă dacă Beijingul se declară oficial neutru, președintele Xi Jinping nu a condamnat niciodată invazia rusă şi nici măcar nu a vorbit la telefon cu Volodomir Zelenski. Premierul Chinei susține că negocierile de acum cu liderii europeni ar putea deschide o cale pentru o soluție.

”Președintele chinez Xi Jinping va avea schimburi aprofundate cu dumneavoastră cu privire la relațiile China-Franța, relațiile China-Europa și probleme globale majore de preocupări comune. Credem că vor exista consensuri ample între cei doi lideri, care vor trasa cursuri pentru dezvoltarea viitoare a relațiilor bilaterale și vor transmite semnale pozitive ale eforturilor concertate ale Chinei, Franței și Europei de a menține pacea și stabilitatea mondială,” a explicat Li Qiang, premierul Chinei.

În ultimele săptămâni, presiunea internațională a crescut asupra Chinei pentru a o încuraja să se implice pentru pace în Ucraina. Acum, Ursula von der Leyen și Emmanuel Macron încearcă să îl convingă pe președintele Chinei să folosească influența Beijingului asupra președintelui rus Vladimir Putin. Sunt însă slabe speranțe să se producă o schimbare importantă a poziției Chinei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE