Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China speră ca Ucraina și Rusia să reia discuțiile pentru a pune capăt războiului. ”Toate părţile să-şi păstreze calmul”

Autoritățile de la Beijing sunt îngrijorate în privința escaladării războiului din Ucraina. China își dorește ca Moscova și Kievul să reia ”cât mai repede posibil” discuțiile de pace, i-a transmis ministrul chinez de Externe, Qin Gang, omologului său ucrainean, Dmitro Kuleba, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

”China se teme de o agravare a crizei şi de scăparea ei de sub control. Ea speră ca toate părţile să-şi păstreze calmul, să rămână raţionale, să dea dovadă de reţinere şi să reia discuţiile de pace cât mai curând posibil şi să revină pe calea unei reglementări politice', i-a transmis Qin Gang lui Dmitro Kuleba, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Externe.

Diplomatul chinez de rang înalt și-a exprimat speranța că Ucraina și Rusia nu vor evita varianta unei soluții politice.

Aceasta este prima conversație între ministrul chinez de Externe și omologul său ucrainean de când Qin Gang a preluat portofoliul de șef al diplomației la sfârșitul lunii decembrie 2022.

Chiar dacă până în prezent nu a condamnat invadarea Ucrainei, China a cerut ambelor părți implicate în conflict să se pună de acord în privința încetării treptate a focului, în baza unui document în 12 puncte intitulat ”soluționarea politică a crizei ucrainene”.

Planul a fost salutat de cele două părți și face referire la protejarea civililor și la respectarea reciprocă a suveranității.

China se opune ca armele nucleare să fie folosite în războiul din Ucraina

În documentul făcut public la sfârșitul lunii februarie, China respinge orice posibilitate a fi folosită arma nucleară și a făcut apel la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor - prin aceasta subînţelegându-se şi Ucraina, care are o parte din teritoriu aflat sub controlul Rusiei, notează AFP.

Documentul elaborat de China fost primit cu prudență de Occident în condițiile în care oficialii de la Beijing nu au condamnat niciodată public Rusia pentru invadarea Ucrainei.

Potrivit sursei citate, China încearcă, prin diplomația sa, să se impună ca mediator în acest conflict. Cu toate acestea, poziția Beijingului ca partener apropiat al Moscovei a fost criticată de multe state occidentale.

China propune încetarea luptelor. Sperăm ca Ucraina şi Rusia să nu închidă uşa unei reglementări politice”

Qin Gang şi-a reiterat joi sprijinul pentru acest document, amintind că Beijingul a "menţinut până acum o poziţie obiectivă şi corectă în problema Ucrainei".

”China va continua să joace un rol constructiv pentru a se ajunge la o încetare a focului şi a luptelor, pentru a atenua criza şi pentru a asigura o revenire la pace.

Sperăm ca Ucraina şi Rusia, indiferent de dificultăţile şi provocările întâmpinate, să nu închidă uşa unei reglementări politice”, a explicat ministrul chinez de Externe.

Întâlnire Xi Jinping - Vladimir Putin, la Moscova

Preşedintele chinez Xi Jinping este aşteptat săptămâna viitoare într-o vizită la Moscova pentru a se întâlni cu omologului său rus Vladimir Putin. Ulterior, ar urma să aibă loc o întâlnire virtuală cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Unii analiști consideră că va fi greu pentru China să convingă Rusia şi Ucraina să se aşeze la masa negocierilor. În schimb, alții sunt de părere că preşedintele Chinei ar putea acţiona ca un ”canal secundar" ("back channel") pentru a impulsiona părţile către discuţii.

Acuzată recent de SUA că ar lua în considerare furnizarea de arme Rusiei, China a dezminţit ferm că ar avea o astfel de intenţie.

Mai mult, şeful diplomaţiei ucrainene a anunțat joi că a discutat cu omologul său din China, ţară aliată Rusiei, despre respectarea principiului integrităţii teritoriale, în timp ce Beijingul insistă asupra reluării negocierilor de pace.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE