Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Emmanuel Macron, înaintea întâlnirii cu președintele Xi Jinping: China poate juca un „rol major” în războiul din Ucraina

China poate juca un „rol major” în războiul din Ucraina, datorită relației sale strânse cu Rusia, spune președintele Franței Emmanuel Macron.

Macron, vorbind la scurt timp după ce a aterizat la Beijing pentru o vizită de stat, a spus că menținerea dialogului cu China este esențială și că Moscova nu poate avea voie să aibă un dialog exclusiv cu Beijingul, potrivit The Guardian.

”Auzim persoane din ce în ce mai vocale care exprimă o puternică îngrijorare cu privire la viitorul relațiilor dintre vest și China care, într-o anumită formă, duc la concluzia că există o spirală inevitabilă de tensiuni crescânde.”, spune Macron.

Liderul francez, care a aterizat înaintea președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se află la prima sa călătorie în China de după pandemia Covid și speră să respingă orice sentiment de tensiune între Beijing și Occident.

Atât Macron, cât și Von der Leyen au spus că vor să convingă China să-și folosească influența asupra Rusiei pentru a aduce pacea în Ucraina , sau cel puțin să împiedice Beijingul să susțină direct Moscova.

Chine, oficial neutră în războiul dintre Rusia și Ucraina

Beijingul este oficial neutru, deși nu a condamnat invazia Ucrainei de către Moscova, care a început în februarie anul trecut.

Într-un raport Euronews , experții sunt de părere că Beijingul va evita să furnizeze echipamente letale Rusiei, temându-se că ar putea escalada conflictul și ar putea să-și strice șansele de a reconstrui Ucraina.

Înainte de a pleca la Beijing, Macron a vorbit la telefon cu președintele american Joe Biden, cei doi discutând despre „dorința lor comună de a implica China în accelerarea încheierii războiului din Ucraina”, potrivit Palatului Elysee.

Parisul vrea ca Xi să promoveze „stabilitatea” și „prosperitatea” în lume și, pe termen lung, „o modalitate” de a pune capăt conflictului din Ucraina.

La fel ca Germania și alte state membre ale UE, el dorește să continue să comunice cu Beijingul, spre deosebire de tonul mai contradictoriu al SUA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE