Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Emmanuel Macron vrea China și Franța unite împotriva războiului din Ucraina

Președintele francez Emmanuel Macron vrea Franța și China să-și unească puterile împotriva războiului din Ucraina.

Liderii națiunilor G20 și alți șefi internaționali au început discuțiile în cadrul summitului anual, care este umbrit de războiul început de Rusia.

Deși președintele rus Vladimir Putin s-a retras, el este reprezentat de ministrul său de externe, Serghei Lavrov.

Se așteaptă ca „majoritatea” membrilor să condamne Rusia

Cu toate acestea, va fi emisă o declarație de final de summit în care se așteaptă ca „majoritatea” membrilor să condamne agresiunea Rusiei, potrivit Euronews.

Emmanuel Macron și Xi Jinping și-au dat mâna în momentul în care și-au început discuțiile. Potrivit Palatului Élysée, Macron i-a cerut liderului chinez să intervină pe lângă Putin pentru a-l convinge să oprească „escaladarea” din Ucraina și să revină la „masa negocierilor”.

Beijingul „încearcă să găsească o situație de echilibru”

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Ați menționat problema climei, ca să numesc doar una și probabil cea mai importantă, dar există și crize internaționale, cum ar fi războiul Rusiei în Ucraina, pentru care G20 este un format adecvat.”

Xi nu a menționat conflictul în remarcile sale de deschidere. A făcut un apel mai general ca cele două țări să „mențină spiritul de independență, autonomie, deschidere și cooperare”.

China nu a condamnat ofensiva rusă în Ucraina, lansată la 24 februarie, și rămâne foarte reticentă, la fel ca multe țări din sud, inclusiv Indonezia, să critice Moscova.

Cu toate acestea, Parisul afirmă că „liniile încep să se miște” de partea chineză, iar Beijingul „încearcă să găsească o situație de echilibru” în ceea ce privește conflictul din Ucraina.

Cei doi lideri și-au exprimat, de asemenea, dorința de a „avansa” pe mai multe dosare bilaterale, de la agroalimentar la aeronautică.

G20, care se desfășoară pe fondul a numeroase surse de tensiune, este cea mai mare reuniune a grupului de lideri de la începutul pandemiei de coronavirus.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE