Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Charles Michel îndeamnă liderii prezenți la G20 să intensifice presiunea asupra Rusiei

Charles Michel, președintele Consiliului European, îndeamnă puterile mondiale reunite la G20 să intensifice presiunea asupra Rusiei.

El a afirmat că reuniunea din această săptămână a celor mai mari economii ale lumii este crucială pentru a opri presiunile Moscovei „de a folosi alimentele și energia ca arme”, potrivit AP.

„Kremlinul a decis să transforme alimentele în arme”

În prima zi a reuniunii Grupului celor 20 de la Bali, Charles Michel a declarat că războiul început de Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, a perturbat viețile tuturor: prețurile la alimente și energie au crescut, iar economiile sunt afectate.

Charles Michel, președintele Consiliului European: „Războiul din Ucraina ne afectează pe toți, indiferent unde trăim, din Europa până în Africa sau Orientul Mijlociu, iar cea mai bună modalitate de a pune capăt crizei acute de alimente și energie este ca Rusia să pună capăt acestui război fără sens și să respecte Carta ONU. Kremlinul a decis să transforme alimentele în arme, sporind foametea, sărăcia și instabilitatea.

Europa, a spus Michel, lucrează pentru a ajuta Ucraina, un mare exportator de alimente înainte de război, să își mărească livrările. Sancțiunile UE împotriva Rusiei, a spus el, nu vizează produsele agricole, chiar dacă Rusia a impus restricții asupra propriilor produse alimentare și îngrășăminte.

Michel nu intenționează să se întâlească cu Lavrov

Charles Michel, președintele Consiliului European: „Aceasta nu este o bătălie a Rusiei împotriva părții vestice a lumii. Este o bătălie pentru Carta ONU. Este o bătălie pentru dreptul internațional. Este o bătălie pentru ideea că nu este acceptabil să încerci să schimbi prin forță granițele recunoscute la nivel internațional.”

Michel a declarat că nu intenționează să se întâlnească cu cel mai înalt responsabil rus prezent în Bali, ministrul de externe Serghei Lavrov.

China, a doua cea mai mare economie a lumii, s-a abținut în mare parte de la criticile publice la adresa războiului început de Rusia.

Relația Europei cu China

Michel a evitat criticile directe la adresa Chinei atunci când a fost întrebat dacă Beijingul a dat semne de schimbare a sprijinului său ferm față de Rusia în ultimele zile.

În schimb, el a declarat că reuniunea G20 de marți și miercuri este importantă pentru a convinge toate națiunile prezente „să pună mai multă presiune asupra Rusiei”.

După întâlnirea de luni dintre președintele Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping, Biden a declarat că cei doi lideri au discutat despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și au „reafirmat convingerea noastră comună” că utilizarea sau chiar amenințarea cu armele nucleare este „total inacceptabilă”.

Michel a declarat că Europa trebuie să se asigure că creează o relație economică și politică diferită cu China față de cea pe care a avut-o cu Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE